Iako je mnogi izbjegavaju zbog gorkastog okusa, crvena naranča sjajna je baza za izradu mnogih slastica. Žudite li za desertom koji će se odlično složiti uz šalicu čaja ili kave nakon obilnog ručka, aromatični tart nepogrješiv je odabir. U nastavku donosimo recept za slasnu i kremastu pitu od crvene naranče koja osvaja izgledom, mirisom i okusom…
Iako je često zapostavljena, ustanovljeno je da crvena naranča onemogućava sposobnost nakupljanja masnoća adipoznih stanica i ima brojne druge prednosti za zdravlje vašeg organizma.
Istraživači sa Sveučilišta u Milanu vjeruju kako ovaj agrum svoju sposobnost sagorijevanja masnoća duguje visokoj razini pigmenta antocijanina, koji joj daje specifičnu krvavu boju.
Smatra se da je crvena naranča hibrid mandarine i grejpa, nema koštice i gorkog je okusa. Jedna crvena naranča sadrži 28 posto preporučenih dijetalnih vlakana, a iznenađujuće je da ima više šećera nego slatka naranča.
Zbog svog osebujnog okusa, ova citrusna voćka sjajna je baza za pripremu raznih deserata, stoga donosimo odličan recept za fini i kremasti tart od crvene naranče koji vam neće teško pasti ni nakon obilnog ručka.
RECEPT
Tijesto:
- 1 1/4 šalice brašna
- 2 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 7 žlica maslaca (hladnog)
- 3 žlice vode (hladne)
Nadjev:
- 8 žlica maslaca
- 1/4 šalice kiselog vrhnja (ili svježeg vrhnja)
- 2 jaja
- 3 žumanjka
- 2/3 šalice soka crvene naranče
- šalica šećera
- 4 žličice narančine korice
Postupak:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Maslac ubacite u brašno. Smjesu poprskajte hladnom vodom sve dok ne formira kuglu koja se drži zajedno. Odvojite tijesto u dvije kuglice, malo poravnajte u oblike debelih diskova, zamotajte u plastičnu foliju i ohladite nekoliko sati prije nego što počnete raditi s njim.
Zagrijte pećnicu na 280 stupnjeva. Zarolajte i obrežite tijesto tako da napravite krug dovoljno velik da stane u kalup za pečenje. Stavite tijesto na dno i na bočne strane kalupa.
Pecite tijesto 20 minuta i ostavite da se ohladi.
U loncu srednje veličine stavite veliku tavu s kipućom vodom, promiješajte 8 žlica maslaca i kreme. Nakon što se ova smjesa temeljito sjedini, odložite je. U zasebnoj posudi umutite jaja, žumanjke i šećer.
U smjesu umiješajte sok od naranče i kuhajte neprestano miješajući 3 minute. U jaja dodajte smjesu od narančine korice i maslaca i kuhajte, neprestano miješajući 3 minute.
Na pripremljeno tijesto ulijte nadjev od naranče i pecite ga 25 do 30 minuta dok ne dobije zlatno smeđu boju i nadjev se stegne. Ostavite da se tart ohladi 15 minuta. Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Foto: Instagram