U tijeku je sezona smokve – slatkog i mesnatog voća koje odlično funkcionira u slanim i u slatkim jelima. Ako ne znate u što je pretvoriti, predlažemo kremasti desert koji obara s nogu i ne zahtijeva previše truda. Riječ je o hrskavom tartu od speculaas keksa i smokava s mascarpone kremom…
Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Usto, pomažu kod mršavljenja jer obiluju vlaknima i tako suzbijaju glad.
Slatki plod često se koristi umjesto šećera, dok njegov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Usto, smokvama se mogu liječiti čirevi, apsces i bol u uhu, a radi svog alkalnog svojstva, uspješno reguliraju pH tijela.
View this post on Instagram
Sezona ovog sočnog voća još traje, a sada je idealna prilika da ga iskoristite za pripremu jednostavnog i profinjenog deserta. U nastavku donosimo recept za tart od speculaas keksa i smokava s mascarpone kremom.
RECEPT
Za podlogu:
175 g mljevenih speculaas keksa
50 g šećera
pola žličice soli
85 g otopljenog maslaca
Za kremu:
227 g mascarpone sira sobne temperature
3 žlice šećera u prahu
3 žlice meda + malo za ukras
245 g hladnog vrhnja za šlag
svježe smokve za ukrašavanje
sjeckani tostirani bademi za ukrašavanje
View this post on Instagram
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175°C. U posudi pomiješajte mljevene kekse, šećer, sol i otopljeni maslac dok se smjesa potpuno ne poveže. Utisnite je ravnomjerno u kalup za tart promjera 25 cm s odvojivim dnom. Pecite 10 minuta. Ostavite da se ohladi dok pripremate kremu.
U većoj zdjeli izmiksajte mascarpone i šećer u prahu da postanu glatki i kremasti, oko dvije minute. Dodajte med i kratko mutite da se sjedini. U drugoj zdjeli istucite vrhnje za šlag da se formiraju čvrsti vrhovi. Pazite da ne pretjerate kako se vrhnje ne bi zgrušalo.
Nježno umiješajte polovicu šlaga u mascarpone smjesu, a zatim dodajte i ostatak. Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi. Stavite tart u hladnjak na najmanje dva sata. Prije posluživanja ukrasite svježim smokvama, tostiranim bademima i žlicom meda.
Foto: Instagram