Čokoladne slastice ne moraju uvijek biti teške, kalorične i komplicirane za izradu. Ako obožavate kolače koji su brzo gotovi i ne zahtijevaju skupocjene sastojke, recept koji donosimo u nastavku zasigurno će vas oduševiti. Riječ je o niskoj torti od samo četiri sastojka u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti…
Za razliku od mliječnih čokolada koje najčešće obiluju šećerom, tamna čokolada pravi je rudnik antioksidansa. Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz ove namirnice mogu poboljšati krvni tlak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka te umanjiti upalne procese.
Također, samo 12 grama tamne čokolade dnevno može pomoći u očuvanju zdravlja zubne cakline. Osim samostalno, ova namirnica može se jesti i u kolačima. Ako žudite za nečim slatkim, a da je brzo gotovo, torta od tamne čokolade s još tri osnovna sastojka idealno je rješenje.
RECEPT
Sastojci:
200 g tamne čokolade
4 jaja
2 žlice šećera od trske
3 žlice maslinova ulja
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici i ostavite je da se ohladi. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke umutite sa šećerom, a potom napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Pomiješajte otopljenu čokoladu i maslinovo ulje, dodajte im žumanjke sa šećerom te na kraju i snijeg od bjelanjaka. Sve dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu. Izlijte u namašćeni kalup promjera 24-26 centimetara i pecite oko pola sata.
Foto: Instagram