U tijeku je sezona komorača, nutritivno bogate namirnice koju nipošto ne biste trebali izostavljati s jelovnika. Zanimljivog je i aromatičnog okusa, a sjajno se slaže s ribom i raznim drugim povrćem. Ako ste u potrazi za ukusnim jelom koje može potrajati više dana, isprobajte recept za složenac s krumpirom, komoračem i domaćom kremom od indijskih oraščića…
Komorač čisti organizam, olakšava probleme s menstruacijom, pomaže dojiljama, sprječava nadutost, smiruje kašalj i prevenira neugodan zadah. Sve su ovo razlozi da mu posvetite malo više pažnje i uvrstite ga u svakodnevnu prehranu.
Zadebljali korijen i listovi ovog povrća upotrebljavaju se svježi, sjemenke osušene, a glavica sirova, kuhana ili pečena. Žudite li za malo drugačijim jelom na bazi ove namirnice, u nastavku donosimo recept za složenac od krumpira i komorača s božanstvenom kremom od indijskih oraščića.
RECEPT
Za kremu od indijskih oraščića:
šalica sirovih indijskih oraščića (namočenih preko noći i ocijeđenih)
2 režnja mljevenog češnjaka
1 + 1/3 šalice mlijeka
2/3 šalice vode ili povrtnog temeljca
sok jednog limuna
žlica prehrambenog kvasca (opcionalno)
2-3 žličice soli
Za složenac:
2 kg krumpira
2 glavice komorača
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice soli
žličica sušene majčine dušice
žličica sušenog ružmarina
korica jednog limuna
2 žlice nasjeckanih pistacija
2 žlice nasjeckanih listova komorača ili druge začinske biljke po želji
maslinovo ulje
Postupak:
U blenderu ili procesoru hrane pomiješajte sve sastojke za kremu od indijskih oraščića. Mutite na velikoj brzini dok smjesa ne postane svilenkasta i glatka. Ostavite sa strane i krenite s pripremom složenca. Zagrijte pećnicu na 200°C.
Narežite krumpir i komorač na tanke ploške, kao da radite čips. U zdjeli pomiješajte narezani krumpir s maslinovim uljem, soli, majčinom dušicom i ružmarinom kako bi začini doprli do svake kriške.
Na dno namašćenog protvana ravnomjerno rasporedite 1/3 krumpira tako da se kriške malo preklapaju. Uzmite polovicu kriški komorača te ih ravnomjerno rasporedite preko krumpira. Prelijte polovicu kreme od indijskih oraščića preko komorača i ravnomjerno rasporedite špatulom.
Ponovite postupak s još jednom trećinom narezanog krumpira, dodajte preostale kriške komorača pa sve prelijte ostatkom kreme od indijskih oraščića. Poravnajte je špatulom i na nju poslažite zadnju trećinu krumpira na isti način kao i u prethodna dva sloja.
Složenac pecite 55-60 minuta, to jest dok krumpir ne omekša. Premažite vrh s još malo maslinovog ulja, ukrasite limunovom koricom, listovima komorača ili svježim začinskim biljem i nasjeckanim pistacijama. Ostake možete čuvati pokrivene u hladnjaku do pet dana.
Foto: Instagram