Patlidžan je jedna od namirnica kojima mnogima nije baš draga, no zbog bogatog nutritivnog sastava, svakako biste je trebali uvrstiti u jelovnik. Ako nemate ideju kako ga pripremati ili ‘zamaskirati’ izbirljivcima, predlažemo pečenu varijantu s kukuruznim pahuljicama, rajčicama i sirom…
Patlidžan je povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Ova namirnica može pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije te poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. Obiluje vitaminom C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijem, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.
Tražite li način kako ga uvrstiti u prehranu u malo drugačijem ruhu, donosimo idealan recept. Narežite ga na kriške i zapecite u pećnici sa sirom, rajčicom i dodatkom koji će mu dati neodoljivu hrskavost – kukuruznim pahuljicama.
RECEPT
Sastojci:
3 žlice otopljenog maslaca
60 g mrvljenih kukuruznih pahuljica
30 g ribanog parmezana
pola žličice krupne soli
prstohvat mljevenog crnog papra
manji patlidžan
lagano umućeno jaje
240 ml umaka od rajčice
60 g naribane mozzarelle ili svježe mozzarelle narezane na kriške
sjeckani svježi peršin, bosiljak ili drugo bilje po želji
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Ulijte otopljeni maslac u vatrostalnu posudu za pečenje. U jednoj posudici razmutite jaje, a drugoj pomiješajte kukuruzne pahuljice, parmezan, sol i papar.
Ogulite patlidžan i narežite ga na kriške debljine otprilike dva centimetra. Svaku krišku umočite u jaje pa je uvaljajte u smjesu s mrvicama i sirom. Posložite kriške u jednom sloju u pripremljenu posudu za pečenje.
Pecite 20 minuta, zatim ih okrenite i pecite još 15 minuta. Prelijte patlidžan umakom od rajčice i pospite mozzarellu na vrh. Pecite još 3-5 minuta, to jest dok se sir ne otopi. Poslužite toplo.
Foto: Instagram