Tijekom ljetnih mjeseci mnoge dame paze na figuru kako bi izgledale besprijekorno na plaži, no malo tko može odoljeti slatkom zovu kaloričnih slastica. Ipak, ne mora svaki desert biti pun kalorija da bi bio sjajan, a jedan takav su zapečene nektarine s nadjevom od badema i grčkog jogurta čiji recept donosimo u nastavku…
Sočna i zdrava nektarina je koštičavo voće koje pripada porodici ružovki, baš kao breskva i šljiva. Zanimljivo je istaknuti da se dugo vjerovalo u mit kako je ova voćka nastala križanjem breskve i šljive.
Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice.
Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina). Odličan su izvor minerala kalcija, kalija, magnezija i fosfora.
Imaju visok udio prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, osobito fenolnih spojeva. Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine izvrstan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.
Nektarine su idealna baza za pripremu fantastičnih ljetnih slastica koje ne ostavljaju traga na figuri, a ovog vikenda isprobajte ih zapečene i nadjevene bademima i grčkim jogurtom. Mljac!
RECEPT
Sastojci:
4 nektarine
40 g maslaca
40 g šećera
pola paketića vanilinog šećera
manji žumanjak
100 g badema
150 grama grčkog jogurta
Postupak:
Sameljite bademe (po želji ih prethodno blanširajte) i zagrijte pećnicu na 190°C. Operite i prepolovite nektarine pa im izvadite košticu. Stavite svaku polovicu u komad aluminijske folije.
Pomiješajte maslac, šećer, vanilin šećer i žumanjak i miješajte dok smjesa ne bude kremasta i homogena. Dodajte mljevene bademe. Napunite nektarine nadjevom i pecite oko 30 minuta. Poslužite toplo sa žlicom grčkog jogurta na vrhu i po želji dodajte malo meda.
Foto: Instagram