Meksička kuhinja je vrlo popularna u cijelom svijetu pa tako i kod nas, a krije fantastična jela koja osvajaju izgledom, mirisom i okusom te uspijevaju čak i početnicima. Jedno od njih je i enchilada – kukuruzne tortilje punjenje mesom, povrćem i drugim dodacima zapečene u umaku s čilijem. U nastavku donosimo recept za slasne enchilade s piletinom i povrćem koji vas neće dugo držati za štednjakom…
Enchilade su meksičke tortilje najčešće punjene mesom i/ili povrćem kuhanom u bogatom umaku od rajčice i ljute papričice te zatim zapečene u pećnici. Riječ enchilar na španjolskom znači ‘napuniti čilijem’ pa je tako ovo bogato jelo dobilo svoje ime.
Ako vam se ne da provoditi sate u kuhinji kako biste oduševili ukućane ili goste ukusnim ručkom, ovo meksičko jelo savršeno je rješenje jer ne zahtijeva puno truda ni posebne kulinarske vještine, a izmamit će zazubice čak i onima najistančanijeg ukusa.
RECEPT (za četiri tortilje)
Umak:
pola glavice luka
1 režanj češnjaka
1 mala konzerva pelata
malo peršina
Nadjev:
2 manja pileća prsa (oko 300 g)
100 g naribane goude
2 manje tikvice
4 manje mrkve
200 ml kiselog vrhnja
Postupak:
Za umak na sitno nasjeckati luk i češnjak, kratko propirjati na ulju, dodati nasjeckane pelate i dinstati još 10 minuta. Nakon toga umak izmiješati u sjeckalici do fine strukture.
Piletinu narezati na šire trakice, mrkvu i tikvicu nasjeckati na kockice i sve zajedno prepeći u tavi na ulju. Dodati umak od rajčice (ostaviti malo sa strane za preliti zamotanu tortilju prije pečenja), zatim dodati kiselo vrhnje i polovicu naribanog sira te kuhati još par minuta.
Ovim nadjevom napunite tortilju pa je savijte kao palačinku. Po površini staviti malo umaka od rajčice i posipati preostalim naribanim sirom.
Stavite ih u vatrostalnu posudu i pecite na 200°C oko 15 minuta. Kako se prilikom pečenja tortilje ne bi otvarale, rubove okrenite u vatrostalnoj posudi prema dolje ili zakačite čačkalicom.
Dobar tek!
Foto: Instagram