Zbog neutralnog okusa, cvjetaču mnogi nepravedno smatraju dosadnom. Ova namirnica može se upotrijebiti na bezbroj zanimljivih načina i spajati s raznim drugim okusima. U nastavku donosimo recept za zapečenu varijantu s dvije vrste sira, pršutom i pestom…
Cvjetača je izuzetno hranjiva zeljasta biljka koja obiluje nutrijentima. Odličan je izvor vitamina C, A, E, K i B skupine. Poznatije i kao karfiol, ovo povrće bogato je nizom antioksidansa i fitokemikalija koje pridonose mladolikom izgledu i vitalnosti.
Usto, izuzetno niskokalorična namirnica. U 100 grama sadrži svega 25 kalorija, a osigurava hranjivi obrok pun vitamina i minerala. Nedostaje li vam ideja kako je pripremiti, zapecite je sa sirom i jajima uz dodatak pršuta i pesta.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci (za kalup promjera 30 cm):
1 kg cvjetače
2 veća jaja
200 g naribanog ementalera
100 g naribane mozzarelle
50 g maslaca
žličica sušenih mediteranskih začina
10 kolutića ukiseljenih feferona
80-100 g pršuta
2 žlice pesta od bosiljka
sol i papar
View this post on Instagram
Postupak:
Cvjetaču razdvojite na manje cvjetove. Od najljepših napravite tanke ploške debljine oko 1 cm i kratko ih prepecite s obje strane na suhoj tavi. Preostalu cvjetaču usitnite u blenderu pa je zagrijte u mikrovalnoj pećnici 3-4 minute. Kad se malo ohladi, istisnite višak tekućine kroz gazu.
U tako pripremljenu cvjetaču dodajte jaja, omekšali maslac, 70 g mozzarelle, 150 g ementalera, začine, sol i papar. Dobro promiješajte da se sve sjedini. Premažite kalup maslinovim uljem i ravnomjerno utisnite smjesu na dno.
Pecite na 200°C oko 15 minuta. Izvadite, pospite ostatkom mozzarelle, rasporedite popečene ploške cvjetače i kolutiće feferona pa sve pospite ostatkom ementalera. Vratite u pećnicu na još 10 minuta, dok se sir lijepo ne otopi i lagano ne zapeče. Prije posluživanja na vrh dodajte pesto i trakice pršuta.
Foto: Instagram