Imamo sreće da nam ova jesen već danima donosi savršeno jesensko vrijeme – sunčano i toplo, dok oko nas jesenje lišće naglašava svu ljepotu ovog godišnjeg doba, a za najbolji dojam tog divnog godišnjeg doba najbolje je i na tanjur staviti nešto takvo. Poput ovog božanstvenog kolača kojeg Vam danas predstavljamo.
Donosimo savršen recept za kolač koji će vjerojatno vrlo brzo planuti, nakon što ga prvi put probate. Nadamo se da ćete uživati u ovom kolaču – jer on doista jest savršena jesenska poslastica.
Sastojci:
3 kruške (zrele, ali ne previše mekane)
150 g mekog maslaca
160 g šećera (pomiješajte 70 g kokosovog šećera i 90 g bijelog šećera)
125 g mljevenih oraha (usitnite orahe s blenderom)
120 g rižinog brašna
1,5 čajna žličica organskog praška za pecivo
3 jaja
1-2 čajna žličica kardamoma (količina koju ćete staviti ovisi o intenzitetu vašeg kardamoma)
1/2 čajna žličica vanilije
1 prstohvat soli
1 žlica šećera u prahu
Zagrijte pećnicu na 180°C/360 °F od vrha prema dnu. Premažite maslacem tavu i pospite brašnom (najbolje je upotrijebiti tavu za kobasice, budite pažljivi kada uklanjate tortu nakon pečenja, preporučujemo da stavite papir za pečenje i povlačite kolač s papirom za pečenje – onda biste trebali namazati tavu, jer se papir za pečenje drži za maslac).
Izmiksajte meki maslac sa šećerom, soli i vanilijom 3-4 minute. Zatim istucite jaja jedno po jedno. Pomiješajte rižino brašno, prašak za pecivo i kardamom u zasebnu posudu i pomiješajte sa smjesom maslaca i jaja. Na kraju, promiješajte usitnjene orahe i napunite tavu ravnomjerno bezglutenskim tijestom. Isperite kruške, posušite ih s malo kuhinjskog papira i postavite ih na bezglutensko tijesto od oraha, a zatim ih pritisnite unutar tijesta. Pecite kolač 55 minuta – ako vrh postaje previše smeđ nakon 45 minuta, stavite komad folije na vrh za preostalo vrijeme pečenja. Nakon toga ostavite kolač da se ohladi 30 minuta, a zatim izvadite iz tave i ostavite da se ohladi malo duže. Prije posluživanja pospite kolač sa šećerom u prahu.
Izvor: Our Food Stories
Fotografije: Instagram