Tijekom hladnih dana ništa ne grije tijelo i dušu kao ukusna jela na žlicu. Ako ste se zasitili verzija koje najčešće pripremate i želite isprobati nešto novo, a da nije komplicirano ni skupocjeno za pripremu, imamo idealno rješenje. Riječ je o okrepljujućem varivu s orzo tjesteninom, grahom i špinatom…
Orzo je tjestenina od durum pšenice koja izgledom nalikuje riži dugog zrna. Mnogi je obožavaju jer se može ubaciti u razna jela, poput juha, variva i salata. Također, može se pripremiti samostalno i poslužiti kao prilog uz meso ili ribu.
Nutritivni sadržaj orzo tjestenine prilično je sličan običnoj tjestenini. Porcija od 100 grama sadrži 160 kalorija te obiluje ugljikohidratima. Ako je želite isprobati u kombinaciji s povrćem, u nastavku donosimo recept za ukusno varivo u kojem se spaja s bijelim grahom i špinatom.
RECEPT
Sastojci:
1/2 šalice orzo tjestenine
1/4 šalice maslinovog ulja
1 šalica sitno narezanog luka
2 stabljike celera
2 režnja češnjaka
1/2 žličice sušenog origana
1 žlica koncentrata rajčice
4-5 šalica povrtnog temeljca (ovisno koliko gusto varivo želite)
lovorov list
500 g bijelog graha iz konzerve
3 šalice mladog špinata
žličica soli
1/2 žličice svježe mljevenog papra
naribani parmezan
čili ulje (po želji)
Postupak:
Skuhajte orzo tjesteninu prema uputama na pakiranju, ali neka ostane al dente. Ocijedite je, isperite hladnom vodom i ostavite sa strane. U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i celer pa pirjajte 4-5 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
Dodajte češnjak i origano te pirjajte još jednu minutu. Ubacite koncentrat rajčice i kuhajte uz povremeno miješanje oko dvije minute. Ulijte povrtni temeljac i dodajte lovorov list. Pustite da zavrije pa smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.
Dodajte grah i špinat te začinite solju i paprom. Pirjajte dodatnih 10 minuta. Umiješajte skuhani orzo i držite na vatri još jednu minutu kako bi se prožele sve arome. Prije posluživanja, naribajte malo parmezana na vrh. Po želji, možete dodati i nekoliko kapi čili ulja.
Foto: Instagram