Hummus je vrlo ukusan i svestran namaz koji obiluje hranjivim sastojcima te je povezan s mnogim zdravstvenim i prehrambenim koristima. Pogodan je i za mesoljupce i za pobornike vegetarijanske prehrane, a osim kao namaz, može se jesti i u obliku umaka. Ako ga volite, brza i kremasta tjestenina s hummusom i graškom oduševit će vas nakon prvog zalogaja…
Slanutak je glavni sastojak u hummusu, ali i jedna od poznatijih zdravih namirnica već tisućama godina. Osim toga što je ukusan, ujedno je i nutritivno bogat te posebno pogodan za dijabetičare.
Hummus se može servirati na različite načine. Najčešće se koristi kao namaz za kruh ili dip sa svježim povrćem, poput mrkve ili lista celera. Ako ga želite isprobati na malo drugačiji način, našli smo recept za tjesteninu s hummusom i graškom čija priprema traje 15-ak minuta.
RECEPT
Sastojci:
200 g tjestenine po izboru
200 g humusa
1-2 žlice prehrambenog kvasca (po želji, može i bez njega)
1 šalica smrznutog graška
Svježi sok od limuna
sol i papar
šaka svježeg bosiljka
Postupak:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Dodajte smrznuti grašak u istu vodu. Nakon što se i tjestenina i grašak skuhaju, ocijedite ih te sačuvajte malo vode od kuhanja. Ostavite vodu sa strane i vratite tjesteninu s graškom u lonac.
Umiješajte humus, jednu žlicu vode od kuhanja i jednu žlicu prehrambenog kvasca (ako ga koristite). Sve dobro pomiješajte, začinite solju i paprom i kratko kuhajte na laganoj vatri.
Ako želite intenzivniji okus, dodajte još jednu žlicu prehrambenog kvasca, a za rjeđi umak ubacite dodatnu žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Poslužite posuto svježim bosiljkom i naribanim parmezanom.
Foto: Instagram