Švedska je poznata po mnogim delicijama, no ono što svakako morate probati su – semle. Radi se o mekanim i pufastim kolačićima s kremom od badema i tučenog vrhnja za koje se isplati zasukati rukave i uložiti malo truda…
Semla je švedski aromatični kolač koji se tradicionalno priprema u ovo doba godine, a jednom kada ga probate, postat će dio vaše osobne kuharice. Ova slastica osvaja i izgledom te je idealna za serviranje nakon svečanog ručka ili kada se želite malo razmaziti.
Kolačići okusom podsjećaju na buhtle, no njihova posebnost leži u jedinstvenoj teksturi i očaravajućem okusu. Šveđani semle uglavnom jedu uz vruće mlijeko, a sjajno će se slagati i s kavom. Recept potražite u nastavku.
Za tijesto:
350 g glatkog brašna
jaje
1/4 žličice soli
1 i pol žličica kardamoma
150 ml toplog mlijeka
20 g svježeg kvasca
50 g šećera
80 g omekšanog maslaca
Za kremu:
100 g mljevenih badema (blanširanih i tostiranih)
60 g šećera u prahu
2 žlice šećera
pola žličice kardamoma
žličica ekstrakta vanilije
2 žlice vode
60 ml toplog vrhnja za šlag
Postupak:
U manjoj posudi pomiješajte kvasac, žličicu šećera i 50 ml toplog mlijeka. Pustite da odstoji desetak minuta, to jest dok se ne stvori pjenica.
U veliku zdjelu stavite prosijano brašno, dodajte kardamom i malo soli, promiješajte pa dodajte jaje, preostali šećer, 100 ml toplog mlijeka i maslac. Tijesto možete mijesiti ručno ili mikserom s nastavkom za tijesta, a treba biti mekano i ljepljivo.
Radnu površinu pobrašnite, tijesto izvadite iz posude i nastavite mijesiti ručno, dodajući po potrebi još malo brašna. Mijesite dok ne postane glatko. Vratite tijesto u posudu, pokrijte i ostavite da se diže oko 35 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Tijesto izvadite iz posude, podijelite ga na devet jednakih dijelova i svaki formirajte u kuglu. Kuglice tijesta stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se dižu još sat vremena. U maloj posudi umutite jaje i žlicu vode pa četkicom premažite tijesto.
Peciva pecite 15-ak minuta te ih redovito provjeravajte dok su u pećnici. Nakon pečenja ih ostavite da se ohlade. Ohlađena peciva prerežite, gornji dio izrežite na trokutiće, a donji izdubite. Mrvice tijesta stavite sa strane jer ćete ih koristiti za nadjev.
Za nadjev sameljite bademe s dvije žlice šećera te im dodajte vaniliju, malo vode i šećer u prahu. Sve dobro promiješajte. Ubacite mrvice od peciva i vruće vrhnje za šlag pa sve miješajte da se sastojci sjedine.
Nadjev treba biti gust i kremast. Dobivenom kremom punite izdubljena peciva. Možete koristiti žlicu ili slastičarsku vrećicu zahvaljujući kojoj će kolačići izgledati ljepše. Napunjena peciva poklopite ranije odrezanim vrhom peciva i sve pospite šećerom u prahu.
Foto: Instagram