Sezona jabuka u punom je jeku pa je valja iskoristiti za pripremu finih slastica. Ako ste se pomalo zasitili pita, štrudli i drugih klasičnih deserata, morate probati ove keksiće. Pripremaju se od jednostavnih sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće i peku svega desetak minuta…
Jabuka obiluje vitaminima i pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava. Prema brojnim istraživanjima, ova voćka može smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara pa biste je trebali redovito konzumirati.
Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama nalaze u lako iskoristivom obliku. Usto, ova namirnica koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Žudite li za nečim slatkim, hrskavim i voćnim, imamo ideju koja će vas oboriti s nogu. Riječ je o brzinskim keksićima od jabuka za koje se ne trebate puno pomučiti, a kuhinja će mirisati božanstveno satima.
RECEPT
Sastojci:
2 jabuke (oguljene i narezane na kockice)
170 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
100 g bijelog šećera
vrećica vanilin šećera
jaje
250 g brašna
2 pakiranja praška za puding od vanilije
žličica praška za pecivo
2 i pol žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
prstohvat soli
Postupak:
Miksajte maslac, smeđi šećer i 50 g bijelog šećera dok ne postanu pjenasti. Umiješajte jaje. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za puding, prašak za pecivo, žličicu cimeta, muškatni oraščić i sol pa ih dodajte maslacu i šećeru.
Ubacite kockice jabuka u smjesu, dobro promiješajte te je ostavite da odstoji u hladnjaku 20-ak minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte preostali šećer i cimet.
Od tijesta oblikujte otprilike 20 loptica pa ih uvaljajte u smjesu cimeta i šećera dok svaka od njih ne bude potpuno prekrivena. Kuglice od tijesta stavite na pleh u razmaku od oko tri centimetra i pecite 10-12 minuta.
Foto: Instagram