Tijekom hladnih dana nema većeg užitka od jela na žlicu. Da bi bila ukusni, gulaši ne moraju biti skupocjeni ni komplicirani za pripremu. Ako vam se kuha jelo koje hrani i dušu i tijelo, počastite se goveđim varivom s miješanim povrćem koje ne zahtijeva puno truda ni kulinarskog znanja…
Govedinu karakterizira visok sadržaj proteina i umjereni udio masti. Sto grama ovog mesa sadrži oko 250 kalorija koje se dijele na oko 26 grama proteina, prosječno 15 grama masti te nula grama ugljikohidrata. Ipak, stvarni udio proteina i masti prvenstveno ovisi o tome koji se dio goveda upotrebljava.
Ovo meso može se jesti sirovo, pržiti, kuhati, ili peći na roštilju, a savršeno se slaže sa svim vrstama povrća. Ako vam se jede nešto aromatično i zdravo, morate isprobati recept za jednostavno goveđe varivo koje može potrajati i do nekoliko dana.
RECEPT
Sastojci:
900 g govedine
3 crvene paprike
200-300 g cherry rajčice
luk
2 režnja češnjaka
začinsko bilje (razno po ukusu)
3 žlice brašna (dvije za uvaljati meso i jedna za zgušnjavanje)
sol i papar po ukusu
prstohvat ljute papričice (po želji)
20 g maslaca
Postupak:
Govedinu narežite na manje komade, uvaljajte u brašno i pržite na ulju nekoliko minuta. Posolite i još kratko pirjajte. Izvadite meso iz tave pa u nju ubacite maslac da se otopi. Narežite luk na ‘polumjesece’ i dinstajte dok ne omekša.
Ubacite paprike narezane na trakice, cherry rajčice na četvrtine, meso, češnjak, začinsko bilje i ljute papričice. Ulijte vodu da prekrije sastojke. Kuhajte poklopljeno oko sat i pol na laganoj vatri.
Naposljetku, razrijedite žlicu brašna s vodom. Možete dodati i malo pasirane rajčice. Ulijte smjesu u varivo, dodajte soli i papra po ukusu i kuhajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Poslužite toplo uz krišku tostiranog kruha.
Foto: Instagram