Jela ne moraju uvijek biti komplicirana ni skupocjena za pripremu da bi nahranila i dušu i tijelo. Kada nemate puno vremena za kuhanje, jela na bazi njoka i tjestenine idealan su odabir – baš poput laganih i ukusnih njoka iz pećnice sa svježim rajčicama i mascarponeom…
Mascarpone je sir koji potječe iz talijanske pokrajine Lombardije, to jest područja jugoistočno od Milana. Riječ je o svježem kravljem siru koji se dobiva od kiselog vrhnja.
Mekan je, blag, kompaktan i lako razmaziv, a zbog neutralnog okusa može se koristiti i u slanim i slatkim jelima. Ako ste pobornik prehrane s visokim udjelom masti i malim udjelom ugljikohidrata, ova namirnica izvrstan je odabir.
Zbog energetski bogatih masti, mascarpone pomaže u kontroli apetita jer produljuje osjećaj sitosti, a ima i vrlo male količine laktoze. Također, obiluje vitaminom A koji doprinosi zdravlju vida. Ovoga puta učinite ga zvijezdom brzinskog ručka i spojite s njokima iz pećnice i cherry rajčicama.
RECEPT
Sastojci:
2 paketa cherry rajčica
žlica balzamičnog octa
3 režnja češnjaka
1/2 vezice bosiljka (odvojiti stabljike od lista)
500 g njoka
žlica maslinovog ulja
250 g baby špinata
4 žlice mascarponea
Dodatno:
3 žlice maslinovog ulja
100 g krušnih mrvica
1/2 čili papričice
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C (gornji i donji grijač). Pomiješajte rajčice, balzamični ocat, češnjak i stabljike bosiljka u limu za pečenje ili vatrostalnoj posudi pa dodajte 100 ml vode. Začinite solju i paprom.
Pecite oko 10 minuta. Potom umiješajte njoke i sve pokapajte maslinovim uljem. Nastavite peći još 8-10 minuta, odnosno dok se njoki ne ispeku. Ubacite špinat i sve vratite u pećnicu na još dvije minute.
Po želji, na maslinovom ulju propirjajte krušne mrvice s nasjeckanim čilijem dok ne porumene. U njoke umiješajte mascarpone, začinite po želji pa poslužite posuto sjeckanim listićima bosiljka i krušnim mrvicama s čilijem.
Foto: Instagram