Malo je onih koji s guštom pale pećnicu ljeti i upuštaju se u izradu kompliciranih slastica. Ako je pred vama neka svečana prilika ili jednostavno žudite za malo drugačijim, osvježavajućim desertom, isprobajte božanstveni kolač od manga i kokosa bez pečenja…
Mango je kod nas još uvijek egzotična namirnica, no riječ je o jednom od najstarijih predstavnika južnog voća na svijetu. Postoji mnogo vrsta ovog voća, a razlikuju se bojom, oblikom, okusom i veličinom.
Ova namirnica sadrži preko 20 vitamina i minerala. Bogata je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima. Obiluje vitaminima A, C i E, a udio hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda.
Mango je idealna baza za izradu raznih slastica, kao stvorenih za vruće dane. Ako volite tropske okuse, počastite se kremastim kolačem od manga i kokosa koji se ne peče.
RECEPT
Podloga:
150 g keksa s maslacem
100 g otopljenog maslaca
Krema:
350 g konzerviranih komadića manga
450 g vrhnja
4 vrećice instant želatine
450 g grčkog jogurta
sok jedne limete
2 pakiranja vanilin šećera
60 g šećera
150 ml likera od kokosa
Postupak:
Sameljite kekse pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem. Kalup obložite papirom za pečenje. U njega izlijte smjesu od keksa i dobro je utisnite. Istucite vrhnje s jednom vrećicom instant želatine dok ne postane čvrsto. Procijedite mango iz konzerve, ali sačuvajte 100 ml tekućine.
Pomiješajte grčki jogurt, tekućinu od manga, liker od kokosa, sok limete, šećer i vanilin šećer. Umiješajte preostalu instant želatinu pa dodajte prethodno pripremljeno vrhnje.
Narežite mango na kockice i umiješajte ga u smjesu. Prebacite je u kalup i poravnajte. Ostavite u hladnjaku najmanje tri sata. Po želji, prije posluživanja ukrasite kolač kokosovim čipsom i kuglicama.
Foto: Instagram