Niske temperature i jela na žlicu idu ruku pod ruku, pogotovo kada spajaju ukusno i zdravo. Ako volite brzinska rješenja prepuna nutrijenata, pronašli smo recept koji morate probati. Riječ je o kremastoj juhi od leće gotovoj u svega pola sata koju možete poslužiti i kao umak uz rižu…
Leća je riznica dobrog zdravlja koja se može spremati na bezbroj načina. Mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale naše bake.
Ova namirnica ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti te topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi. Osim toga, leća potiče probavu i obiluje prijeko potrebnim željezom.
Za razliku od drugih, ova se mahunarka može pripremati isti dan kada se jelo i poslužuje, jer je ne treba nužno predugo namakati, stoga je idealna baza za pripremu ukusnih jela na žlicu.
Ako je želite uvrstiti u jelovnik na zanimljiv način, pretvorite je u hranjivu juhu. Donosimo recept za kremastu varijantu koja obiluje nutrijentima. Ostatak koji ne pojedete čuvajte hladnjaku do četiri dana ili u zamrzivaču do dva mjeseca.
RECEPT
Sastojci:
žlica maslinovog ulja
pola šalice nasjeckanog luka
4 režnja protisnutog češnjaka
žlica sjeckanog đumbira
šalica nasjeckanih rajčica
nasjeckana ljuta papričica (po želji)
3 žlice koncentrata rajčice
po žličica kumina, mljevenog korijandera, curry praha, paprike i soli
šalica suhih smeđih leća
3 šalice vode
šalica vrhnja za kuhanje ili kokosovog vrhnja
pola šalice sjeckanog svježeg korijandera
Postupak:
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte 3-4 minute, to jest dok ne omekša. Ubacite češnjak i đumbir pa dinstajte još 30 sekundi. Umiješajte svježe rajčice, papričicu, koncentrat rajčice i začine. Pirjajte 2-3 minute.
Dodajte leću i vodu pa pustite da zakuha. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 25-30 minuta ili dok leća ne omekša. Povremeno promiješajte kako leća ne bi zagorjela na dnu lonca. Po potrebi dodajte još vode.
Kad se leća skuha, umiješajte šalicu vrhnja za kuhanje ili kokosovog vrhnja i pola šalice svježe nasjeckanog korijandera. Isključite vatru i poklopite. Juha će se dodatno zgusnuti dok malo odstoji. Poslužite je samostalno, uz tostirani kruh ili rižu.
Foto: Instagram