Lisnato tijesto je idealno rješenje kada poželite pripremiti nešto brzo, ukusno i hrskavo. Ova univerzalna namirnica omogućuje beskrajno eksperimentiranje sa svime i svačime, a u ovom receptu spaja se sa špinatom i feta sirom, imitirajući grčki specijalitet pod nazivom spanakopita…
Špinat je zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i drugih prijeko potrebnih vitamina i minerala.
Ovo povrće obiluje fitonutrijentima koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Usto, ima i nisku kalorijsku vrijednost te nizak udio masti. Naime, 100 grama svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije.

Osim što je zdravo i ukusno, ovo povrće sjajna je baza za pripremu raznovrsnih jela. Ako volite grčku kuhinju, isprobajte brza lisnata peciva od špinata i feta sira koja okusom podsjećaju na kultnu spanakopitu.
RECEPT
Sastojci:
300-350 g nasjeckanog odmrznutog špinata
žlica maslaca
pola glavice luka
4 režnja češnjaka
sol i papar
2 žlice nasjeckanog peršina ili kopra
120 g izmrvljene fete
50 g naribane mozzarelle ili parmezana
110 g krem sira sobne temperature
2 lista lisnatog tijesta
jaje

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Zagrijte maslac na tavi pa na njemu pirjajte nasjeckani luk oko tri minute. Dodajte protisnuti češnjak, pirjajte minutu i ubacite nasjeckani špinat. Začinite solju i paprom i kuhajte dok višak tekućine ne ispari.
Premjestite smjesu od špinata u veliku zdjelu. Dodajte nasjeckano začinsko bilje i sireve pa nježno promiješajte. Razvaljajte lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini. Izrežite ih na pravokutnike (oko 10×15 cm). Na svaki od njih stavite nadjev i preklopite drugim komadom tijesta.
Rubove zatvorite vilicom i napravite nekoliko rezova na vrhu. Premjestite peciva na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite sezamom (po želji). Pecite 20-25 minuta, to jest dok peciva ne poprime zlatno-smeđu boju.
Pogledajte video:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Foto/video: Instagram