Pravo je vrijeme za podizanje imuniteta, stoga je važno u organizam unositi što više zdravih namirnica. Jedno od jela koje omogućava kombiniranje različitih zdravih sastojaka je tart. Ususret proljeću, donosimo recept za jednostavan i hranjiv tart sa šparogama, sirom i jajima koji će već nakon prve pripreme postati dio vaše privatne kuharice…
Bliži se sezona šparoga, zdravog povrća koje se može pripremati na razne načine.
‘Carsko povrće’ kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.
Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga. Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije pa je ta namirnica idealna ako želite reducirati prehranu i pripaziti na kilažu.
U nastavku donosimo recept za ukusan i brz tart od šparoga, sira i jaja koji će pridonijeti jačanju imuniteta i osvojiti vas prvim okusom.
RECEPT:
Sastojci:
Za tijesto
140 g glatkog brašna
85 g hladnog maslaca
60 g ribanog parmezana
3 žlice vrlo hladne vode
Nadjev
3 jaja + 4 jaja za pečenje na tavi
80 ml mlijeka
100 g topivog sira
200-300 g šparoga
1/4 žličice soli
Postupak:
Najprije napravite tijesto od brašna, soli i parmezana. Mješavini dodajte komadiće maslaca i pomoću vilice ili vrhova prstiju ih brašno pomiješajte s brašnom dok ne dobijete komadiće veličine zrna graška. Smjesu prelijte hladnom vodom i mijesite dok ne dobijete tijesto . Umotajte ga u plastičnu foliju i spremite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu napravite nadjev. Šparoge operite, posušite i narežite na 14-15 cm duljine. U zdjeli izmutite jaja i dodajte mlijeko, naribani sir i sol. Sve izmiješajte dok ne dobijete u jednoličnu smjesu.
Rashlađeno tijesto razvucite na veličinu kalupa za tart, odrežite višak tijesta i sve skupa stavite u zamrzivač na 15 minuta kako se ne bi skupilo tijekom pečenja. Tart pecite oko 15 minuta na 180°C.
Dok se tart peče, preostala četiri jaja ispecite na tavi. Kada je tart gotov, na vrh posložite jaja i servirajte.
Foto: Instagram