Kada spajate sastojke za pesto, oni moraju tvoriti neodoljivu mješavinu okusa koje možete jesti na žlicu, na tostu, tjesteninom, mesom ili ribom. Mora biti pogodan za uživanje za doručak, isto kao i za ručak i večeru. Pesto možete napraviti od gotovo svakog povrća, začina i orašastih plodova koji vam padnu na pamet. Pronašli smo brzinski recept za tjesteninu s pestom od bosiljka i pistacija koji osvaja na prvi zalogaj…
Riječ pesto dolazi od talijanske riječi pestare, što znači udarati, tući, lupati. Moderni pesto najčešći je u talijanskoj regiji Ligurija, a najpoznatija verzija zove se pesto alla Genovese.
Pesto alla Genovese sirov je umak, a sastoji se od maslinova ulja, parmezana, sardinijskog pekorina, pinjola, češnjaka i bosiljka.
Ovaj pesto, zapravo, može poslužiti kao odlična baza za nadogradnju, a ovog vikenda na redu su pistacije!
U nastavku donosimo recept za tjesteninu u tom kremastom umaku čija priprema traje samo 15 minuta.
RECEPT:
Sastojci:
3 češnja češnjaka
1 veća vezica svježeg bosiljka
maslinovo ulje
šaka pistacija
sirevi pecorino i parmezan
Postupak:
U mužar prvo stavite češnjak, zatim dodajte malo krupne soli, papra i češnjak te sve pretvorite u pastu. Natrgajte bosiljak. Pistacije blago tostirajte na suhoj tavi, a zatim ih pustite da se ohlade na sobnu temperaturu.
Kružnim pokretima izradite bosiljak, zatim pistacije i postupno dodajite maslinovo ulje do željene gustoće. Na samom kraju dodajte pecorino i parmezan.
Foto: Instagram