Postoji bezbroj tradicionalnih načina na koje možemo spremati riblja jela, no nekad nije loše zaviriti u japansku kuharicu i tamo potražiti inspiraciju za nešto drugačiju vrstu okusa. Jedno od popularnih jela tamošnje kuhinje je tataki tunjevina. Odrezak od tune obogaćen aromatičnim začinima i gustim soja umakom jednostavan je za izradu, a rezultat je za prste polizati. Ako ste se odlučili i sami isprobati ovo jelo, recept potražite u nastavku…
Tataki se odnosi na način pripreme tune iz japanske kulture. Za pripremu tog jela, Japanci najčešće upotrebljavaju žutoperajnu ili plavu tunu.
Riječ ‘tataki’ prevodi se kao ‘pretučen’, a tehnika se sastoji od pečenja ili kuhanja tune na nekoliko sekundi, premazujući je i režući na tanke kriške. Gotovu tataki tunu u Japanu uglavnom poslužuju sa sojinim preljevom, rižinim octom i đumbirom.
Pronašli smo jednostavan recept za brzu i ukusnu tataki tunu koju s lakoćom možete pripremiti u vlastitoj kuhinji.
RECEPT:
Sastojci:
200 g odreska plavorepe tune
1 žličica suncokretovog ulja
2 žlice japanske majoneze
2 žličice wasabija
½ šalice pečenih sjemenki sezama
1 list nori morske alge, fino nasjeckan
1 žličica bonito pahuljica
Za dekoriranje:
šaka shiso lista, šifonada
½ malog krastavca, sitno narezanog
128 g ribane daikon rotkvice
Postupak:
Ostavite tunjevinu na sobnoj temperaturi prije kuhanja. Zagrijte roštilj ploču ili tavu na visokoj temperaturi i ulijte žličicu ulja.
Kada ulje postane vruće, ispecite tunjevinu s obje strane 10 sekundi, taman toliko da dobije boju. Skinite je s vatre, osušite papirnatim ubrusom i ostavite sa strane.
U posudi pomiješate majonezu i wasabi. Pomoću kuhinjske četkice dobivenu smjesu namažite na tunjevinu.
Pomiješate sezam, nori i bonito pahuljice te ih raširite na ravnu površinu. Stavite tunjevinu u smjesu kako biste dobili hrskavi premaz.
Složite rotkvice na tanjur za posluživanje i stavite krastavac odozgo. Narežite tunjevinu na medaljone veličine 2 centimetra i stavite je na rotkvice i krastavac. Naposljetku sve ukrasite shiso lišćem i odmah servirajte.
Dobar tek!
Foto: Instagram