Počela je sezona mladog graška, zdrave namirnice idealne za očuvanje linije ususret ljetnim danima. Zrnata mahunarka puna prijeko potrebnih vitamina i minerala odlična je baza za izradu raznih jela, osobito krem juhi s dodatkom drugih zdravih namirnica. Ovog vikenda (bez grižnje savjesti!) počastite se ukusnom krem juhicom od graška s curryjem koja će vas dugo držati sitima…
Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki, velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki.
Ako često osjećate umor, obavezno u svoju prehranu uključite grašak jer njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar ćelija organizma. Grašak tijelu osigurava nutrijente koji pomažu u prevenciji raka, kao što je vitamin C, koji je ujedno efikasan i kao antioksidans.
Vitamin C štiti DNA od oštećenja, pomaže organizmu u borbi s onečišćenjem i toksičnim tvarima iz okoline, pojačava imunološke funkcije i inhibira kancerogene tvari u tijelu. Betakaroten, provitamin vitamina A koji se nalazi u grašku, pomaže u prevenciji raznih vrsta karcinoma i srčanih bolesti.
Također, grašak ima vrlo malo kalorija, što ga čini idealnom namirnicom za očuvanje linije, a u nastavku potražite recept za juhu s dodatkom curryja koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.
RECEPT
Sastojci:
250 g graška u zrnu
3 žlice maslinovo ulje
pola žličice curryja
pola žličice đumbira
crveni luk
režanj češnjaka
100 ml vrhnja
60 ml mlijeka
voda
matovilac
Postupak:
Luk narežite na sitne komadiće, režanj češnjaka zgnječite. Grašak kuhajte pet minuta u posoljenoj vodi. Ocijedite ga i isperite pod mlazom hladne vode te stavite na stranu.
Zagrijte maslinovo ulje, dodajte curry da zamiriše, a zatim ubacite nasjeckani luk i sve posolite. Pirjajte nekoliko minuta pa dodajte zgnječeni češnjak i još kratko dinstajte.
Ubacite grašak u tavu, pirjajte nekoliko minuta da se svi sastojci povežu, ap potom dodajte vrhnje i mlijeko. Prokuhajte ponovno par minuta, uklonite vatre, dodajte đumbir i izmiksajte juhu štapnim mikserom.
Ako vam se juha čini pregusta, možete dodati vode ili mlijeka. Vratite izmiksanu juhu na vatru još nekoliko minuta i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Foto: Instagram