Stigla je sezona divljih šparoga, ukusnog povrća punog vitamina i prijeko potrebnih nutrijenata. Kako je zbog pandemije važno u organizam unositi što više zdravih namirnica, one su idealan način da to učinite, a ovoga puta spojite ih tjesteninom i kozicama za ručak koji vas neće dugo zadržati u kuhinji…
‘Carsko povrće’ kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.
Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga.
Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije pa je ta namirnica idealna ako želite reducirati prehranu i pripaziti na kilažu. Osim na tavi uz jaja, šparoge se mogu spremati na razne načine, a ovog vikenda isprobajte ih u kombinaciji s tjesteninom i kozicama.
RECEPT
Sastojci:
800 g divljih šparoga
400 g tjestenine
2 režnja češnjaka
40 g maslaca
300 g očišćenih repova kozica
50 g punomasnog sira
maslinovo ulje, sol
Postupak:
U lonac s dosta vrele i posoljene vode dodamo tjesteninu i kuhamo po uputama na pakiranju. Divlje šparoge operemo, odstranimo donji drvenasti dio, a mekani dio stabljike s vršcima izlomimo na kraće komade (cca 5 cm).
U tavi ugrijemo pet žlica maslinovog ulja, dodamo protisnuti češnjak i čim pusti miris dodamo pripremljene divlje šparoge i pirjamo na laganoj vatri 4-5 minuta.
Zatim u tavu dodamo maslac i kada se rastopi dodamo očišćene repove morskih kozica, te pirjamo još dvije minute.
Tjesteninu ocijedimo, dodamo u tavu sa šparogama i kozicama, izmiješamo, poslužimo na tanjure i posipamo naribanim sirom.
Foto: Instagram