Sitno brojimo do Badnjaka i Božića, a time i do svečanih objeda. Bakalar je neizostavan dio blagdanskog stola u mnogim domovima diljem Hrvatske. Ako ga planirate pripremati, no tražite malo drugačiji recept, isprobajte ga na portugalski način…
Bakalar se može pripremati na razne načine, a u mnogim je kućanstvima glavna zvijezda blagdanskog ručka ili večere. Ova riba izvrstan je izvor selena, niacina i vitamina B12. Ne manjka mu ni magnezija i kalija.
Usto, bogata je kvalitetnim proteinima pa lako može zamijeniti mesna jela uz malo kalorija. Planirate li počastiti goste bakalarom za blagdane, u nastavku donosimo recept za tradicionalno portugalsko jelo iz pećnice u kojem ova namirnica igra glavnu ulogu.
RECEPT
Sastojci:
2 fileta bakalara
300 g krušnih mrvica
250 ml mlijeka
3 žlice maslinova ulja
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
lovorov list
sol i papar
2 mrkve
400 ml bešamela
100 g ribane mozzarelle
Postupak:
Bakalar skuhajte u tavi podliven vodom. Kad je gotov, uklonite kožu i kosti, nasjeckajte ga na komadiće i ostavite sa strane. Stavite kruh u zdjelu, dodajte mlijeko i ostavite da se natopi nekoliko minuta.
Zagrijte maslinovo ulje na tavi, dodajte luk narezan na polumjesece, nasjeckani češnjak i lovorov list pa pirjajte. Ubacite naribanu mrkvu, promiješajte i pirjajte još nekoliko minuta.
Izvadite lovorov list te dodajte bakalar, krušne mrvice i 2/3 bešamela. Začinite i dobro promiješate. Smjesu izlijte u vatrostalnu posudu, prekrijte naribanim sirom i preostalim bešamelom.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C oko 15 minuta. Prije posluživanja, pustite da se jelo malo ohladi. Bakalar servirajte topao uz osvježavajuću zelenu salatu.
Foto: Instagram