Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Tradicionalni talijanski uskršnji kolač Colomba ima uzbudljivu povijest! S lakoćom pripremite ovu moćnu deliciju koja je zaustavljala ratove i osvajala najtvrđa srca kraljeva….

Blagdan Uskrsa ima veliko značenje u našim obiteljima. Uz ono vjersko, tu je i tradicionalno okupljanje obitelji i druženje s najmilijima. Svaka regija ima svoje uskršnje specijalitete, a ove godine na hrvatskom blagdanskom stolu naći će se i tradicionalni talijanski uskršnji kolač Colomba čiji su čarobni okusi osvojili svijet.

Ova nesvakidašnja poslastica od brašna, jaja, maslaca, šećera i badema ima zaista uzbudljivu povijest te od davnina predstavlja očaravajuću i moćnu deliciju koja je zaustavljala ratove te osvajala i najtvrđa srca kraljeva.

  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

Colomba potiče iz Milana, a nadahnuta je različitim legendama koje sežu još iz srednjeg vijeka.

Najpoznatija među njima je ona koja obilježava 1176. pobjedu Lombardijana nad Svetim Rimskim Carstvom, kada su se dvije golubice čudesno pojavile na bojnom polju.

 

  Advertisement

Druga legenda govori nam da je ovaj kolač prvi put u šestom stoljeću ispekla mlada djevojka, uspješno smirujući bijesnog kralja Albiona iz langobardskog plemena koji je od svog rodnog grada Pavije tražio danak.

Toliko je volio Colombe da je oslobodio djevojku i poštedio Paviju.

Posebnu recepturu ove talijanske delicije donosi nam popularna talianska Dall’Ava Bakery čije su slastice neizostavna ponuda na policama svjetskih centara kao što je prestižni londonski Harrods.

Posebnost Dall’Ava Colomba počiva u kreiranju iz strasti za vrhunskim delicijama i vještom upotrebom kvasca koji omogućuje dobivanje pahuljastog i mekog tijesta koje osvaja i najzahtjevnija nepca.

Glavna karakteristika tijesta je u 48 – satnom polaganom dizanju koje se postiže vrlo visokom kvalitetom majčinskog kvasca.

Proizvodnja uključuje upotrebu nekoliko primarnih sastojakakao što su kandirane naranče, mandarine, klementine, višnje te maslac visoke kvalitete ‘belga’, brašno mljeveno postupkom ‘a pietra’ i nesvakidašnji bourbon iz Madagaskara.

Nakon postupka kuhanja i glaziranja, Colombe određeni period moraju odležati okrenute naopako kako bi imale vrhunsku alveolaciju, takozvane rupe u tijestu zbog ispravnog dizanja te izrazito mekanu strukturu.

Dall’Ava proizvodnja je u cijelosti ručna, a velikim dijelom upravo virtuoznost njezinih ponajboljih svjetskih slastičara zaslužna je za spektakularnu poslasticu u kojoj ćemo uživati ovog Uskrsa.

La Riseria

Foto: Promo

Slični članci