Uz pravi izbor sastojaka, pizza se s lakoćom može pretvoriti u profinjeno jelo koje ne bi bilo neumjesno ni na tanjuru restorana s finom kuhinjom. Kombinacija karameliziranog crvenog luka, kozjeg sira i pečenih prokulica dokaz je da i najpoznatije jelo na svijetu može poprimiti sasvim novi, elegantan karakter…
Ova neobična pizza donosi savršenu ravnotežu slatkog, slanog i lagano kiselkastog okusa. Karamelizirani luk daje duboku aromu, prokulice donose hrskavost i zemljani ton, dok kremasti kozji sir sve zaokružuje u skladnu, gurmansku cjelinu.
Uz čašu dobrog vina i zelenu salatu, pretvara se u jelo koje bez problema može zamijeniti večeru u restoranu. Idealna je za sve koji vole klasiku, ali ne žele ostati na uobičajenim kombinacijama. Usto, ovo jelo savršeno je za podvaliti prokulice izbirljivcima!
View this post on Instagram
RECEPT
Za karamelizirani luk:
1-2 žlice maslinovog ulja
2 velike crvene glavice luka narezane na tanke ploške
3 režnja češnjaka
3 žlice balzamičnog octa
sol
Za prokulice:
230 g prokulica
2 žličice maslinovog ulja
sol i papar
Za pizzu:
tijesto za pizzu (domaće ili kupovno)
170-225 g mozzarelle, naribane
60-85 g razmrvljenog kozjeg sira
View this post on Instagram
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 220°C. Prokulicama odrežite tvrde donje dijelove i odstranite vanjske listove. Polovicu prokulica narežite na tanke listiće, a drugu polovicu naribajte ili sitno nasjeckajte i odbacite pretvrde središnje dijelove.
Prelijte prokulice s dvije žličice maslinovog ulja, posolite, popaprite i dobro promiješajte. U većoj tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja. Dodajte crveni luk i prstohvat soli pa dinstajte. Poklopite i pirjajte pet minuta dok luk ne omekša.Otklopite i nastavite pirjati još pet minuta.
View this post on Instagram
Ubacite češnjak, kratko promiješajte, ulijte balzamični ocat i kuhajte još par minuta da tekućina ispari i luk se karamelizira. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Tijesto za pizzu razvaljajte na list papira za pečenje i premjestite na lim.
Po površini rasporedite karamelizirani luk i naribanu mozzarellu. Na vrh rasporedite prokulice i po želji dodajte još malo maslinovog ulja i papra. Pecite 12-15 minuta. Kad je pizza gotova, pospite je razmrvljenim kozjim sirom i poslužite toplo.
Foto: Instagram