Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Tko kaže da pizza ne može biti profinjeno jelo? Napravite je s prokulicama, karameliziranim lukom i kozjim sirom

Uz pravi izbor sastojaka, pizza se s lakoćom može pretvoriti u profinjeno jelo koje ne bi bilo neumjesno ni na tanjuru restorana s finom kuhinjom. Kombinacija karameliziranog crvenog luka, kozjeg sira i pečenih prokulica dokaz je da i najpoznatije jelo na svijetu može poprimiti sasvim novi, elegantan karakter…

Ova neobična pizza donosi savršenu ravnotežu slatkog, slanog i lagano kiselkastog okusa. Karamelizirani luk daje duboku aromu, prokulice donose hrskavost i zemljani ton, dok kremasti kozji sir sve zaokružuje u skladnu, gurmansku cjelinu.

Uz čašu dobrog vina i zelenu salatu, pretvara se u jelo koje bez problema može zamijeniti večeru u restoranu. Idealna je za sve koji vole klasiku, ali ne žele ostati na uobičajenim kombinacijama. Usto, ovo jelo savršeno je za podvaliti prokulice izbirljivcima!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily & Matt (@nerdswithknives)

RECEPT

Za karamelizirani luk:

1-2 žlice maslinovog ulja
2 velike crvene glavice luka narezane na tanke ploške
3 režnja češnjaka
3 žlice balzamičnog octa
sol

Za prokulice:

230 g prokulica
2 žličice maslinovog ulja
sol i papar

Za pizzu:

tijesto za pizzu (domaće ili kupovno)
170-225 g mozzarelle, naribane
60-85 g razmrvljenog kozjeg sira

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 220°C. Prokulicama odrežite tvrde donje dijelove i odstranite vanjske listove. Polovicu prokulica narežite na tanke listiće, a drugu polovicu naribajte ili sitno nasjeckajte i odbacite pretvrde središnje dijelove.

Prelijte prokulice s dvije žličice maslinovog ulja, posolite, popaprite i dobro promiješajte. U većoj tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja. Dodajte crveni luk i prstohvat soli pa dinstajte. Poklopite i pirjajte pet minuta dok luk ne omekša.Otklopite i nastavite pirjati još pet minuta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Swarnika Prakash (@swarnika_)

Ubacite češnjak, kratko promiješajte, ulijte balzamični ocat i kuhajte još par minuta da tekućina ispari i luk se karamelizira. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Tijesto za pizzu razvaljajte na list papira za pečenje i premjestite na lim.

Po površini rasporedite karamelizirani luk i naribanu mozzarellu. Na vrh rasporedite prokulice i po želji dodajte još malo maslinovog ulja i papra. Pecite 12-15 minuta. Kad je pizza gotova, pospite je razmrvljenim kozjim sirom i poslužite toplo.

Foto: Instagram












Slični članci