Kupus možda nije prva namirnica koja vam pada na pamet kad razmišljate o atraktivnim jelima. Ako ga pretvorite u brzi i mirisni odrezak, uvjerit ćete se koliko skromno povrće može biti neodoljivo i aromatično. U nastavku doznajte kako ga pripremiti…
Prepun vitamina C i vlakana, pečeni kupus je neočekivano ukusan način da na tanjur unesete nešto hranjivo bez kompliciranja. Zbog lagane pripreme i bogatog okusa, odlično funkcionira kao ekspresni ručak kroz tjedan ili topli prilog na blagdanskom stolu.
Pečenjem na visokoj temperaturi kupus dobiva hrskave rubove i meku, sočnu sredinu, a maslac i začini daju mu finu aromu koja pristaje svim zimskim jelima. Najbolje od svega – gotov je za svega pola sata.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
srednja glavica kupusa
¼ šalice omekšanog ili lagano otopljenog maslaca
¼ žličice češnjaka u prahu
¼ žličice dimljene paprike
pola žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog papra
bučine i suncokretove sjemenke za posipanje
View this post on Instagram
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Narežite kupus na ploške debele oko 2,5 cm. Posložite ih na pleh koji ste lagano premazali maslinovim uljem te ih posolite.
U zdjelici pomiješajte maslac, češnjak u prahu, dimljenu papriku, sol i papar. Tom smjesom premažite kupus, pazeći da uđe u sve utore i slojeve.
Pecite 20-30 minuta, ovisno o debljini ploški. Rubovi trebaju postati hrskavi, a sredina ostati mekana. Poslužite toplo, posuto suncokretovim i bučnim sjemenkama. Po želji, možete dodati i malo svježeg peršina.
Foto: Instagram