U tijeku je sezona tikve, svestrane namirnice s kojom se možete poigrati na razne slatke i slane načine. Osim neizostavnih njoka i kremaste juhe, ovo povrće može poslužiti za pripremu finih umaka koji se sjajno slažu s tjesteninom. U nastavku donosimo recept za špagete s kremastom muškatnom tikvom i kaduljom…
Muškatna bundeva ne samo da je najukusnija, nego je i pravi nutricionistički eldorado. Bogata je nizom vitamina i minerala, a odlikuje se finom aromom koja podsjeća na dinju. Otuda je i dobila naziv ‘muškatna’ ili ‘mirišljava’ tikva.
Kad nakrcate tanjur butternut tikvom, opskrbljujete se s četiri različite vrste antioksidansa – alfa karotenom, beta karotenom, luteinom i zeaksantinom. Osim što štite organizam, naročito oči, korisni su i za zdravlje kože.
Ako želite probati neko novo jelo s ovom namirnicom, u nastavku potražite fantastičan recept za kremastu tjesteninu s muškatnom tikvom i kaduljom koje će se uvijek tražiti porcija više.
RECEPT
Sastojci:
manja muškatna tikva
glavica ljutike ili luka
225 grama slanine narezane na trakice
2 žumanjka
1/2 šalice ribanog parmezana
450 grama špageta ili druge duge tjestenine po izboru
sol i papar
šaka svježih listova kadulje
2 žlice maslaca
Postupak:
Tikvu i luk narežite na kockice i ostavite sa strane. Slaninu nasjeckajte na sitne komadiće i pržite u tavi dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjur obložen papirnatim ručnikom. U istu tavu ubacite tikvu i luk. Pirjajte dok tikva ne omekša i počne se karamelizirati. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Zakuhajte lonac s vodom za tjesteninu te je skuhajte prema uputama na pakiranju. Dobro je ocijedite i sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Ubacite tikvu s lukom u blender ili posudu za štapni mikser s otprilike šalicom vode u kojoj se kuhala tjestenina. Dodajte malo soli i papra pa mutite dok ne postane glatko.
U manjoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke i parmezan. Dodajte u vruću, ocijeđenu tjesteninu i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte mješavinu tikvica i komade slanine. Ako bude pregusto, ulijete još malo vode od tjestenine.
U manjoj tavi zagrijte maslac dok se ne otopi i dodajte listiće kadulje. Pirjajte oko dvije minute da postanu hrskavi. Pospite tjesteninu kaduljom u i poslužite uz svježe naribani parmezan.
Foto: Instagram