Osim što je najbolji comfort food i svi je vole, tjestenina se može raditi na mali milijun načina – osobito zdravih. Jedan od umaka koji ne zahtijeva puno vremena, kremast je i ukusan svakako je onaj od cvjetače. U kombinaciji s tjesteninom, tvori lagano i ukusno jelo u koje ćete se naprosto zaljubiti. Recept potražite u nastavku…
Cvjetača je izuzetno hranjiva zeljasta biljka koja obiluje važnim nutrijentima. Odličan je izvor vitamina C, a tu su i vitamini A, E, K te B skupine. Također, ovo povrće bogato je i antioksidansima te fitokemikalijama koje pridonose mladolikom izgledu i zdravlju organizma.
Cvjetača je izuzetno niskokalorična namirnica – u 100 grama sadrži svega 25 kalorija, a osigurava zdravi obrok pun vitamina i minerala. Nedostaje li vam ideja kako je pripremiti, iskoristite je za pripremu fenomenalnog kremastog umaka i uparite s omiljenom tjesteninom.
RECEPT
Sastojci:
1/2 glavice cvjetače
1 češanj češnjaka
1 manja glavica luka
1 žlica kokosovog ulja
50 g ribanog parmezana
150 ml malomasnog mlijeka
začinsko bilje po želji
sol i papar
Postupak:
Cvjetaču narežite na cvjetove i kuhajte u većem loncu 6-8 minuta. Za to vrijeme, u manjem loncu zagrijte kokosovo ulje, dodajte nasjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok ne omekšaju.
Skuhanu cvjetaču ocijedite i pustite da se malo ohladi. Zatim je ubacite u blender, dodajte mješavinu luka i češnjaka, mlijeko, parmezan, sol i papar. Blendajte dok ne dobijte homogenu smjesu. Ako je umak pregust, slobodno dodajte još malo mlijeka.
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, prelijte je prethodno pripremljenim umakom, pospite začinskim biljem i parmezanom te poslužite toplo. Po želji, možete dodati i malo slanine.
Foto: Instagram