Ako volite jela koja spajaju brzinu, jednostavnost i profinjen okus, piletina u limunovom umaku s kaparima idealan je izbor za vas. Ovaj klasik mediteranske kuhinje donosi savršenu ravnotežu između svježine, slanih nota i kremaste teksture koja se savršeno sljubljuje s nježnim pilećim fileima…
Iako izgleda poput jela iz omiljenog bistroa, priprema tjestenine s piletinom u umaku od limuna je iznenađujuće brza. Sve što vam treba je jedna tava i oko pola sata vremena.
Dok se meso prži do zlatne boje, aromatični umak s limunom, češnjakom i kaparama stvara bogat miris koji ispunjava kuhinju i obećava savršen obrok. Ova kombinacija okusa osvježavajuća je, ali istovremeno i dovoljno raskošna da se posluži i za posebnije prilike.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
2 pileća filea
sol i papar
40 g pšeničnog brašna
4 žlice naribanog parmezana
4 žlice maslinovog ulja
4 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
250 ml pilećeg temeljca
4 režnja češnjaka
3 žlice kapara
80 ml vrhnja za kuhanje
4 žlice nasjeckanog svježeg peršina
pola žličice sušenih čili pahuljica (po želji)
View this post on Instagram
Postupak:
Piletinu prerežite dijagonalno na manje odreske te ih posolite i popaprite. U plitkoj zdjeli pomiješajte brašno i naribani parmezan pa svaki komad piletine uvaljajte u smjesu. Višak lagano otresite. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte meso i pržite 3-4 minute sa svake strane. Izvadite ga na tanjur, prekrijte folijom i držite na toplom.
Iz tave odstranite višak ulja, ostavite samo tanak sloj. U čaši pomiješajte limunov sok, pileći temeljac, češnjak, kapare i čili pahuljice. Smjesu ulijte u tavu i pustite da zakuha. Drvenom kuhačom ostružite dno tave kako bi se otpustili svi zapečeni sokovi. Kuhajte 10-15 minuta, dok se umak ne reducira i lagano zgusne.
Maknite tavu s vatre, umiješajte vrhnje za kuhanje i kratko vratite na štednjak, tek toliko da umak ponovno zakuha. Maknite s vatre. Piletinu poslužite na tanjurima, prelijte umakom, pospite svježim peršinom i odmah poslužite.
Foto: Instagram