Iako mnogi kada je riječ o pestu prvo pomisle na pesto genovese, odnosno umak od bosiljka, pesto ima mnoštvo slasnih varijanti, odnosno različitih namirnica s kojima se može pripremiti. Osim poznatog umaka od bosiljka, moći ćete ga pripremiti s rikolom, radičem, smokvama, mentom, maslinama ili pak sa suhim rajčicama. Donosimo brz i jednostavan recept za sočnu tjesteninu s pestom od sušenih rajčica…
Kada je riječ o pripremi pesta, četiri namirnice su uvijek prisutne, a to su ekstra djevičansko maslinovo ulje, orašasti plodovi (najčešće pinjoli ili bademi), naribani sir, te luk.
Pesto je ukusan umak koji se može pripremiti za svega par minuta te je izuzetno praktičan za sve kojima nedostaje vremena, naravno, ako se ne radi o umaku od bosiljka koji zbog svog drugačijeg načina pripreme zahtijeva malo više vremena ako ga mislite pripremati s mužarom i tučkom kako bi dobili jedinstven okus tog umaka.
Pesto od suhih rajčica je izvrstan uz tjesteninu, njoke ili pak, kao namaz za pečeno meso. Savjetujemo vam da koristite suhe rajčice koje možete kupiti u vrećicama, ne one u ulju.
Ovako pripremljen pesto možete držati u hladnjaku dva dana, a ako napravite veću količinu možete ga zamrznuti u steriliziranim staklenkama ili u silikonskim kalupima za led koji stavite u veću plastičnu vreću za zamrzavanje kako bi dobili manje porcije koje jednostavno možete izvaditi po potrebi.
Isprobajte recept za tjesteninu s pestom od sušenih rajčica. Osim što je ukusan, gotov je u tren oka!
RECEPT:
Sastojci:
350 g tjestenine
200 g sušenih rajčica
2 češnja češnjaka
sol i papar
100 g svježeg bosiljka
150 g ribanog parmezana
Postupak:
U mužar ili blender dodajte sitno nasjeckane sušene rajčice. Dodajte protisnuti češnjak, sol, papar, svježi bosiljak i ribani parmezan.
Sve dobro istucite ili izmiksajte. Skuhajte 350 g tjestenine po želji u slanoj vodi i nakon što je kuhana ju pomiješajte s pestom.
Naposljetku, na vrh pospite još malo nasjeckanog bosiljka i parmezana te servirajte uz salatu od rikule.
Dobar tek!
Foto: Instagram