Tjestenina je jedna od najzahvalnijih namirnica jer se može pripremati na bezbroj različitih načina. Ako je obožavate u kombinaciji s umakom bolonjez, morate probati tursku inačicu ovoga jela. Riječ je o tjestenini s mljevenim mesom, rajčicama i grčkim jogurtom koje obara s nogu na prvi zalogaj…
Grčki jogurt obiluje proteinima, a dobiva se posebnom metodom izvlačenja sirutke. Usto, ne sadrži dodatne šećere, sladila niti tvari za zgušnjavanje te pozitivno utječe na snagu, mišiće i građu tijela.
Ova namirnica bogata je vitaminima B6 i B12, cinkom, kalijem i kalcijem koji je vrlo važan za očuvanje zdravlja kostiju. Zbog toga se posebno preporučuje osobama koje pate od osteoporoze i drugih bolesti kostiju.
Može se jesti samostalno ili kao dodatak slanim i slatkim jelima. Ako ga želite uvrstiti u svoj jelovnik na malo drugačiji način, isprobajte tursku tjesteninu s mljevenim mesom, rajčicama i umakom od grčkog jogurta za prste polizati.
RECEPT
Sastojci (za 4 osobe):
300 g mljevene junetine
glavica luka
4 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
žličica crvene paprike u prahu
1/2 žličice kumina
300 g nasjeckanih svježih rajčica
500 g tjestenine
500 g grčkog jogurta
sok i korica polovice limuna
žličica chillija u prahu (po želji)
50 grama maslaca
sol i papar
Postupak:
Zagrijte žlicu maslinova ulja u tavi. Dodajte mljeveno meso i pirjajte dok se malo ne ispeče. Ubacite nasjeckani luk i češnjak, smanjite vatru pa dinstajte još dvije minute. Dodajte kumin, mljevenu papriku i sol. Pirjajte još dvije minute pa ubacite i rajčice.
Pripremite tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala. Grčki jogurt pomiješajte s limunovim sokom i koricom te dvije žlice maslinova ulja.
U manjoj tavi zagrijte maslac i žlicu maslinova ulje. Dodajte chilli u prahu i žličicu mljevene paprike. Pazite da vatra nije prejaka kako ne bi zagorjelo. Tjesteninu pomiješajte s mesnim umakom, rasporedite na tanjure te prelijte jogurtom i chilli maslacem.
Foto: Instagram