Orašasti plodovi prijeko su potrebni ljudskom organizmu. Ako se redovito konzumiraju, orasi mogu imati pozitivan utjecaj na cijelo tijelo. Osim što su korisni za zdravlje, vrlo su ukusni i lako se spajaju s raznim drugim namirnicama. U nastavku donosimo recept za brzu tjesteninu u umaku od oraha i gorgonzole…
Orah je jedan od plodova prirode koji biste u što većoj mjeri trebali uvrstiti u svoju prehranu. Zanimljivo je istaknuti da orasi sadrže dvostruko više antioksidansa od drugih orašastih plodova.
Samo 30 grama oraha na dan odličan su izvor dnevne potrebe prijeko potrebnih masnih kiselina. Ova namirnica pravi je čuvar zdravlja srca, a štiti i od dijabetesa te stimulira rad mozga.
Sve su ovo i više nego dovoljni razlozi da se opskrbite orašastim plodom koji se sjajno slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Ako ih želite isprobati na malo drugačiji način, iskoristite ih za pripremu kremastog umaka s gorgonzolom i sve spojite s tjesteninom.
RECEPT
Sastojci:
200 g gorgonzole narezane na kockice
2 ljutike
250 g korijena celera
2 stabljike celera
70 g oljuštenih oraha
3 žlice maslaca
sol i papar
100 ml suhog bijelog vina
150 ml povrtnog temeljca
250 g vrhnja
400 g linguina
žličica soka od limuna
vlasac (po želji)
Postupak:
Ogulite korijen celera i narežite ga na kockice veličine 5 mm. Operite stabljike celera, uzdužno ih prepolovite i narežite na kriške debljine 5 mm. Lagano tostirajte orahe u tavi bez masnoće pa ih grubo nasjeckajte. Otopite maslac u tavi. Pirjajte kockice ljutike i celera oko pet minuta. Začinite solju i paprom.
Podlijte vinom i kuhajte uz miješanje oko šest minuta dok ne ispari većina tekućine. Dodajte povrtni temeljac i vrhnje pa kuhajte na srednje jakoj vatri osam minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
Umiješajte gorgonzolu u umak i kuhajte još tri minute. Začinite solju, paprom i limunovim sokom prema ukusu. Ocijedite tjesteninu pa je pomiješajte s umakom od oraha. Pustite da se okus kratko prožmu, poslužite i ukrasite s malo nasjeckanog vlasca.
Foto: Instagram