Na spomen pesta mnogima napamet prvo pada bosiljak, no to nije jedina namirnica od koje možete pripremiti ovaj brzi i kremasti umak. Ako ste neizlječivi ljubitelj pistacija, iskoristite ih izradu aromatičnog pesta i umiješajte u tjesteninu s neodoljivom burratom…
Hrskave i slatkaste pistacije prava su riznica nutrijenata. Količina vitamina B1 sadržana u 28 grama ovog orašastog ploda sadrži otprilike 37% od preporučene dnevne doze unosa za odrasle osobe. Usto, obiluju kalijem koji je važan za pravilan rad srca i zgrušavanje krvi.
Pistacije su sjajan izvor proteina te potiču rast ‘dobrih’ bakterija u crijevima. To su potvrdili i rezultati istraživanja iz 2014. godine objavljeni u časopisu The British Journal of Nutrition.
Osim za grickanje, ovaj orašasti plod sjajan je dodatak raznim slanim i slatkim jelima. Želite li ih uključiti u prehranu na malo drugačiji način, pretvorite ih u fini pesto i spojite s integralnom tjesteninom i kremastom burratom.
RECEPT
Sastojci:
300 g integralnih špageta
maslinovo ulje
sol i papar
2 sira burrata
Za pesto:
130 g parmezana
režanj češnjaka
korica dva limuna
sok jednog limuna
50 g pistacija bez ljuske
50 g listova bosiljka
120 ml maslinovog ulja
pola žličice soli
Postupak:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U posudu od blendera ili multipraktika ubacite češnjak, limunovu koricu i sok, pistacije, bosiljak te maslinovo ulje.
Kratko miksajte pa dodajte naribani parmezan. Miksajte do željene gustoće. Ako je pesto pregust, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pomiješajte špagete s dobivenim umakom.
Prebacite tjesteninu s pestom u tanjur pa na vrh dodajte natrganu burratu. Pospite grubo sjeckanim pistacijama i dodajte nekoliko listića svježeg bosiljka. Po želji, na vrh možete posuti još ribanog parmezana.
Foto: Instagram