Zdrave i fine tikvice najbolje su rješenje kada ne znate što spremati, jer ih se može iskoristiti na mali milijun načina. U moru sjajnih recepata, pronašli smo jedan koji spaja tikvice i sir, ne uzima puno vremena te lako uspijeva čak i onima koji se ne mogu pohvaliti posebnim kulinarskim vještinama…
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, što ih čini namirnicom koju nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Odlična je za mršavljenje jer ispunjava želudac i time pruža osjećaj sitosti i do nekoliko sati.
Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.
Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Usto, spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol.
Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Ako ne znate što s tikvicama, spojite ih sa sirom i ubacite u pećnicu za ručak koji će oduševiti i male i velike.
RECEPT
Sastojci:
1 veća tikvica
čašica jogurta
3 žlice svježeg sira
3 jaja
150 g brašna
sol
ulje
1/5 žličice praška za pecivo
sir za posipanje
Postupak:
Tikvicu očistite, naribajte i posolite pa pustite da malo odstoje kako bi pustila vodu. Ocijedite je i polako dodajte još malo soli, jaja, sir, jogurt, brašno i prašak za pecivo.
Smjesa treba biti srednje gustoće. Izlijte je u pleh obložen papirom za pečenje, naribajte sir po vrhu (trapist ili parmezan) i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 35-40 minuta. Gotovo jelo poslužite uz vrhnje i salatu.
Foto: Instagram