Smokve uživaju status jednog od omiljenih ljetnih plodova. To i ne čudi jer, osim što su ukusne, mogu se iskoristiti za pripremu raznih slanih i slatkih jela. Ako ih već imate kod kuće, isprobajte božanstveni tart s mascarpone sirom, medom i smokvama koji oduševljava na prvi zalogaj…
Svatko tko voli smokve zna da je naprosto nemoguće pojesti samo jednu. Ova sočna voćka potiče zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da može i riješiti brojne zdravstvene probleme.
Slatki plod se često koristi kao zamjena za šećer, dok njegov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Također, smokvama se mogu liječiti čirevi, apsces i bol u uhu, a radi svog alkalnog svojstva, uspješno reguliraju pH tijela.
Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, ali i pomažu kod mršavljenja jer obiluju vlaknima te suzbijaju glad.
Sezona ove voćke konačno je stigla pa je upotrijebite za pripremu lagane i ukusne ljetne slastice. Riječ je o tartu od mascarpone sira i meda sa sočnim svježim smokvama. Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Za podlogu:
175 g mrvljenih keksa
50 g šećera
pola žličice soli
85 g otopljenog maslaca
Za kremu:
225 g sira mascarpone sobne temperature
3 žlice šećera u prahu
3 žlice meda + jedna za ukrašavanje
245 ml vrhnja za šlag
svježe smokve
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175°C. U posudi pomiješajte mrvljene kekse, ohlađeni otopljeni maslac, šećer i sol. Dobro sjedinite, utisnite u namašćeni kalup za tart i pecite oko 10 minuta. Pečenu podlogu ostavite sa strane da se ohladi.
Za kremu mikserom umutite mascarpone i šećer u prahu. Kada smjesa postane glatka, dodajte med pa mutite još malo kako bi se sastojci sjedinili. U drugoj posudi istucite slatko vrhnje da dobijete šlag.
Umiješajte polovicu šlaga u kremu od sira, sjedinite pa dodajte i ostatak. Lagano miješajte da krema postane jednolična i glatka. Rasporedite je ravnomjerno na ohlađenu podlogu pa ostavite u hladnjaku na dva sata kako bi se kolač stisnuo.
Smokve dobro operite i osušite. Možete ih prerezati na pola ili na četvrtine. Kada se tart ohladi, poslažite svježe smokve na vrh i sve zalijte žlicom meda. Po želji, kolač možete obogatiti i nasjeckanim tostiranim bademima.
Foto: Instagram