Iako sezona malina u pravilu počinje tijekom ljeta, ovo voće dostupno je u supermarketima tijekom cijele godine. Osim što je ukusno za grickanje, sjajna je baza za pripremu raznih slastica. Ako vam se jede nešto slatko, a da nije komplicirano za izradu, isprobajte tart od bijele čokolade i malina za prste polizati…
Kiselkasta i sočna malina bogata je antioksidansima koji su važni za zdrav organizam i mladolik izgled kože. U 100 grama plodova maline nalazi se 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C pa ih valja redovito konzumirati.
Redovna konzumacija ovog voća može uljepšati ten, ojačati kosu, poboljšati zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava te osnažiti imunitet i zaštiti tijelo od upala.
Ako vam je dosadilo samo ih grickati, iskoristite maline za pripremu jednostavnoj tarta u kojem se spaja s bijelom čokoladom. Priprema je vrlo jednostavna, a okus božanstven! Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Za podlogu:
250 h Digestive keksa
120 g maslaca
Za sloj od malina:
šalica i pol malina
pola šalice vode
žlica kukuruznog škroba
2 žlice šećera u prahu
Za čokoladni sloj:
200 g bijele čokolade
70 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Rastopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. Smrvite kekse pa ih pomiješajte s maslacem da se sjedine. Namastite kalup za tart i utisnite smjesu kako biste napravili podlogu. Bazu pecite 8-10 minuta i ostavite da se ohladi.
Stavite maline lončić malo vode. Kuhajte dok se voće ne raspadne. Zgnječite ga špatulom u kašu, uklonite s vate i ostavite da se prohladi. U zasebnoj posudi pomiješajte preostalu vodu i kukuruzni škrob da dobijete bijelu tekućinu.
Dobivenu tekućinu ulijte u kašu od malina, dodajte šećer i kuhajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane gusta poput džema. Ohladite smjesu prije nego što je izlijete na podlogu i ravnomjerno rasporedite. Vratite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Kada se kolač malo stisne, pripremite čokoladni ganache. U lončiću otopite maslac, čokoladu i slatko vrhnje. Miješajte dok se ne sjedine, a smjesa ne postane glatka i svilenkasta. Pažljivo izlijte ganache na vrh tarta.
Ako se pojave mjehurići, udarite kalupom od radnu površinu da ih izbijete. Ukrasite kolač s nekoliko svježih malina, listića mente ili jestivih cvjetića. Vratite tart u hladnjak kako bi se čokolada malo stisnula.
Foto: Instagram