Tijekom zimskih mjeseci važno je konzumirati povrće koje obiluje prijeko potrebnim vitaminima i mineralima, a jedno od njih je i luk. Iako ga mnogi ljudi ne vole jesti, postoje jela u kojima on igra glavnu ulogu, no okus nije nimalo intenzivan, već je jedva primjetan. U nastavku donosimo recept za brzi francuski tart od ljubičastog luka u kojem ćete se ‘daviti’ do posljednjeg zalogaja…
Ljubičasti luk poznat je po svojim protuupalnim svojstvima, no mnogi ne znaju kako ovo povrće uveliko pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka te zaštiti od stvaranja krvnih ugrušaka i srčanog udara.
Blaži je za našu probavu, dah i oči od crvenog i bijelog luka, ali i dalje iznimno zdrav. Ova vrsta luka idealna je za hamburgere, sendviče, salate, jela s roštilja i pite, stoga je nemojte izostaviti sa svog jelovnika.
Ako ste u potrazi za receptom koji se vrti oko ljubičastog luka, ali u svom kućanstvu imate članove koji ga baš i ne vole, francuski tart idealan je načina da mu malo ‘zamaskirate’ okus i uživate u svakom zalogaju.
RECEPT
Sastojci:
- 2 glavice ljubičastog luka
- 1 lisnato tijesto
- 200 g krem sira
- 1 jaje
- 200 g ribanog sira
- 1 žličica origana
- 1 žličica timijana
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice vrhnja
Postupak:
Ribani sir pomiješajte s krem sirom. Dodajte origano, sol i papar. Luk nasjeckajte na tanke kolutiće. Maslac otopite na tavi pa ubacite luk. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje, pustite da se pirja najmanje pola sata. Dodajte timijan.
Lisnato tijesto razvaljajte i rasporedite po kalupu za pečenje. Premažite tijesto mješavinom sireva i maslaca, dodajte luk, a zatim zavrnite krajeve tijesta prema nadjevu. Pomiješajte dvije žlice vrhnja i jaje pa tom smjesom premažite vidljivo tijesto. Pospite krupnom soli.
Foto: Instagram