Ručak ne mora uvijek biti kompliciran ni spravljen od skupocjenih sastojaka da bi dugo ostao na nepcu. Nekad su najukusnija jela upravo ona najjednostavnija. Ako ste u potrazi za takvim receptima, brzi svinjski odresci u umaku od gljiva jelo su u koje ćete se zaljubiti na prvo kušanje, a mogu se kombinirati uz razne priloge…
Sočni svinjski kotleti mogu biti vrlo zahvalan komad mesa kad ste u žurbi i ne želite previše komplicirati s pripremom jela. Kada ih pečete, važno je imati na umu da ih nikako ne treba micati s vatre prije nego porumene s obje strane, jer će u protivnom biti žilavi.
Ovaj komad mesa fantastično se slaže s raznim povrćem, posebice gljivama. U nastavku donosimo fantastičan i vrlo jednostavan recept za svinjske odreske u kremastom umaku od gljiva koji se najbolje slažu s pire krumpirom i tjesteninom.
RECEPT
Za meso:
4 svinjska kotleta bez kosti
1/2 žličice soli
1/2 žličice crnog papra
žlica maslinovog ulja
Za umak:
2 žlice maslinovog ulja
450 g gljiva
2 režnja češnjaka
1/2 žličice soli
1/2 žličice crnog papra
žlica brašna
2 žlice maslaca
šalica pilećeg temeljca
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
svježe začinsko bilje
Postupak:
Začinite svinjske kotlete solju i paprom. Zagrijte maslinovo ulje na tavi i pecite meso oko četiri minute sa svake strane, odnosno dok ne porumene. Izvadite ih na tanjur i ostavite sa strane.
U istu tavu ponovno dodajte maslinovo ulje i ubacite nasjeckane šampinjone. Pirjajte ih dok malo ne puste vodu i ne poprime zlaćanu boju. Dodajte češnjak, sol, crni papar i brašno. Dobro promiješajte pa ubacite maslac, pileći temeljac i vrhnje.
Smanjite vatru i vratite svinjske kotlete u tavu. Pirjajte oko pet minuta kako bi se svinjetina još malo skuhala, a umak ne zgusnuo. Kada je jelo gotovo, obogatite ga začinskim biljem, poput peršina, te poslužite uz pire krumpir ili tjesteninu.
Foto: Instagram