Nekad su najukusniji deserti upravo oni najjednostavniji. Ako teško odolijevate prozračnim kremama koje pršte od slatkih aroma, imamo recept za slasticu koju ćete poželjeti jesti svakoga dana. Riječ je o neodoljivoj kremi od amaretta, idealnoj uz šalicu kave…
Amaretto je fini talijanski liker koji se najčešće pravi od koštica marelica, badema ili kombinacije oba. Ima karakterističan slatkast i orašast okus s blagom gorčinom, što mu daje balans između slatkog i gorkog.
Iako uglavnom dominira okus badema, ovaj liker u sebi ima razne zanimljive dodatke. Osim za ispijanje, amaretto se često upotrebljava i u kuhinji. Možete ga dodati kavi ili čaju, ubaciti u kolače ili pretvoriti u svilenkastu kremu od šest jednostavnih sastojaka.
RECEPT
Sastojci:
6 listića želatine
500 ml vrhnja za šlag
4 jaja
50 g šećera
140 ml amaretta
3 žličice cimeta
Postupak:
Namočite želatinu u vodi. Istucite 400 ml vrhnja u čvrsti šlag. Odvojite jaja i istucite čvrsti ‘snijeg’ od bjelanjaka. Umutite žumanjke sa šećerom dok ne postanu kremasti. U smjesu žumanjaka umiješajte amaretto i cimet.
Ocijedite želatinu i otopite je s jednom žlicom smjese od žumanjaka u malom loncu na laganoj vatri. Potom umiješajte u ostatak smjese. Kratko ohladite. Čim se krema počne želirati, dodajte šlag i tučene bjelanjke.
Gotovu amaretto remu razdijelite u staklene čaše i ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje dva sata. Preostalo vrhnje istucite u čvrsti šlag i stavite na vrh kreme prije posluživanja.
Foto: Instagram