Veljača je mjesec u kojem se u mnogim kućanstvima peku krafne povodom poklada. Postoji bezbroj različitih načina na koje se ova tradicionalna poslastica može pripremati, a ako još niste, svakako probajte portugalsku verziju. Bola de berlim su pufaste krafne punjene slasnom kremom od jaja koje će oduševiti i male i velike…
Krafne su slatki simbol poklada kojem se uvijek rado vraćamo svake veljače. Iako je riječ o tradicionalnoj slastici, to ne znači je uvijek morate pripremati na isti način. U moru sjajnih recepata, za oko nam je zapela verzija za ukusne portugalske krafne.
Iako bi zbog naziva mnogi pomislili da je riječ o njemačkom desertu, bolas de berlim jedan su od simbola portugalske kuhinje, a krasi ih prepoznatljiva žuta krema od jaja koja obara s nogu i mirisom i okusom. U nastavku donosimo recept koji neće razočarati nijednog ljubitelja krafni.
RECEPT
Za krafne:
500 g brašna
žličica soli
15 g šećera
2,5 dl mlijeka
9 g suhog kvasca
60 g maslaca
1 jaje
60 g šećera u prahu
30 g cimeta u prahu
Za nadjev:
pola litre punomasnog mlijeka
50 g škrobnog brašna
100 g šećera
2 jaja
korica pola limuna
Postupak:
Najprije napravite kremu tako što ćete u zdjeli pomiješati škrobno brašno, šećer, dvije žlice mlijeka i jaja. Sastojke dobro izmiješajte pjenjačom. Preostalo mlijeko ulijte u lončić, ubacite limunovu kor narezanu na četiri dijela i zagrijavajte na srednje jakoj vatri do vrenja.
Potom izvadite limunovu koru i polako ulijte vruće mlijeko u smjesu škrobnog brašna i šećera. Miješajte dok smjesa ne postane homogena. Vratite je na štednjak i kuhajte na srednjoj vatri uz miješanje dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u zdjelu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Suhi kvasac pomiješajte malo mlijeka i pustite desetak minuta da se aktivira. Za tijesto pomiješajte mlijeko, aktivirani kvasac, sol, šećer, maslac, jaja i brašno. Mutite mikserom s kukama za tijesto na niskoj brzini oko pet minuta. Malo pojačajte brzinu i nastavite miješati oko tri minute, to jest dok tijesto ne bude glatko i elastično.
Prebacite tijesto za krafne u pobrašnjenu ili blago namašćenu zdjelu i prekrijte krpom. Ostavite tijesto da se diže oko sat i pol. Kada je tijesto spremno, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i utapkajte da ga oslobodite zrak. Valjkom razvaljajte tijesto na debljinu od oko jednog centimetra.
Čašom izrežite krugove tijesta za krafne pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu 40-50 minuta kako bi se udvostručili. Kad se tijesto digne, zagrijte ulje u loncu ili dubljoj tavi. Ubacite krafne u vruće ulje i pržite ih oko dvije minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju.
Pržene krafne prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom ili papirom za pečenje i pustite da se ulje malo upije. Zarežite središte svake krafne gotovo do stražnje strane i napunite ih kremom od jaja. Naposljetku, pospite krafne mješavinom cimeta i šećera u prahu.
Foto: Instagram