Pisanice su neizostavan dio Uskrsa. Neki ih poklanjaju najmlađima, drugi ih koriste za dekoraciju blagdanskog stola, a treći pojedu s užitkom. Ako vam svake godine ostane previše obojenih jaja, nemojte ih bacati – ubacite ih u toplu, niskokaloričnu salatu od mrkve…
Nakon blagdanskih dana popraćenih bogatim obrocima, dobro je malo odmoriti organizam od teške hrane. Šarene pisanice se mogu jesti još četiri ili pet dana nakon kuhanja, ali samo ako ih držite u hladnjaku.
Kako biste spriječili nepotrebno bacanje jaja, upotrijebite ih za pripremu novog, laganog proljetnog jela. U nastavku donosimo recept za toplu salatu od mrkve i rotkvica koja neće ostaviti traga na vašoj figuri, a držat će vas sitima nekoliko sati.
RECEPT
Sastojci:
2 vezice mrkve s lišćem (oko 600 g)
2 žlice maslinovog ulja
pola žličice morske soli
papar
4 režnja češnjaka
vezica rotkvica
2 tvrdo kuhana jaja
Preljev:
žlica limunovog soka
2 žlice bijelog aceta balsamica
4 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 220°C (gornji i donji grijač). Mrkve narežite na četvrtine po duljini pa ih stavite na protvan obložen papirom za pečenje. Posolite, popaprite, pokapajte uljem i sve zajedno izmiješajte. Ogulite češnjaka, sitno ga nasjeckati i pospite po mrkvama. Pecite oko 20 minuta.
U međuvremenu pomiješajte limunov sok, aceto balsamico, maslinovo ulje, sol i papar. Ogulite i grubo nasjeckajte jaja. Operite i narežite rotkvice. Nasjeckajte i nekoliko listova rotkvice. Toplu mrkvu rasporedite na tanjure, dodajte im rotkvice, jaja i dresing te pospite prethodno nasjeckanim lišćem.
Foto: Instagram