Postoje određena jela bez kojih uskršnji stol naprosto nije isti, a jedno od njih je pinca. Za slatki blagdanski kruščić, poznat i kao sirnica ili pogača, postoji bezbroj različitih načina izrade. Ako ove godine želite servirati malo drugačiju varijantu tradicionalnog jela, isprobajte recept za mini pince koje će se odlično slagati uz razna pića – posebice uz čašu osvježavajućeg piva Stelle Artois
Pinca, sirnica ili pogača slatki je kruh koji se u većini domova na Uskrs nosi na blagoslov u crkvu zajedno sa šunkom, kruhom i ostalim namirnicama. Potom preporučujemo poslužiti uz čašu osvježavajućeg piva Stelle Artois
Omiljena uskrsna slastica priprema se od teškog dizanog tijesta, oblikuje se u kuglu koja se prije pečenja premaže umućenim žumanjkom, razreže po sredini nožem u obliku križa i pospe krupnim šećerom.
Ako vam je dosadio stari recept za pincu ili ste je po prvi put odlučili samostalno raditi, predlažemo malo drugačiju varijantu – u mini obliku.
Umjesto jedne velike, oduševite ukućane i goste šarmantnim mini pogačama koje se naročito dobro slažu s čašom osvježavajućeg piva Stelle Artois.
Pivo namijenjeno potrošačima koji znaju cijeniti njegovu kvalitetu i posebnost idealan je dodatak obilnom uskršnjem ručku. Šećer dolazi na kraju – baš kao i ove mini pince koje će savršeno zaokružiti svaki blagdanski jelovnik.
RECEPT
Sastojci:
1/2 kg glatkog brašna
8 g suhog kvasca
60 g bijelog šećera
50 g maslaca
50 g svinjske masti
1 vrećica bourbon vanilija šećera
2 jaja
1 dl mlakog mlijeka
3 žumanjka + 1 za premazivanje
korica limuna i naranče
1,5 žlica ruma
1/2 žličice soli
Postupak:
U posudi pomiješajte prosijano brašno, kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, mast i maslac. Sve sastojke miksajte mikserom s nastavkom za tijesto i polako dodajte razmućena jaja, žumanjke i mlijeko. Ubacite rum te koricu naranče i limuna pa sve mijesite još 5-6 minuta.
Tijesto premjestite na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga zamijesite, a zatim ga stavite u pobrašnjenu posudu i pustite da se digne. Kada se tijesto udvostručilo, izvadite ga iz posude i premijesite na radnoj površini. Mijesite ga minimalno 10 minuta.
Nakon toga, tijesto podijelite na nekoliko jednakih dijelova – ovisno o tome koliko velike pince želite. Posložite kugle na pleh obložen papirom za pečenje i prekrijte krpom na sat vremena da još malo narastu.
Dignutom tijestu zarežite križić po sredini i premažite razmućenim žumanjkom. Po želji, pince ukrasite mljevenim orasima, listićima badema, krupnim šećerom ili nekim drugim dodatkom. Pogače pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C.
Ukoliko počnu tamniti, prekrijte ih papirom za pečenje i okrenite na drugu stranu kako bi zadržale jednaku boju na svim dijelovima. Prije posluživanja pustite da se ohlade, a kako bi ostale svježe još nekoliko dana, dobro ih zamotajte u plastičnu foliju.
Poslužite uz čašu hladnog Stella Artois piva.
Foto: Instagram