Prve šparoge već su stigle na tržnice i u supermarkete pa je pravo vrijeme da ih uvrstite u svoj jelovnik. Ako vam se jede nešto ukusno, hranjivo i puno aroma, pronašli smo recept koji morate isprobati. Riječ je o kremastoj tjestenini sa šparogama čija priprema traje svega 20 minuta…
Šparoge se nazivaju i ‘carskim povrćem’. Ovaj nadimak dobile su zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve. Danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.
Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, savršene su za pripremu laganih zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga.

Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije, što ih čini idealnim odabirom ako želite pripaziti na kilažu. Ova namirnica može se spremati na razne načine, a u kombinaciji s tjesteninom hrani i dušu i tijelo. Isprobajte brz i jednostavan recept koji donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci (za dvije porcije):
500 g zelenih šparoga
2 žlice maslinova ulja
režanj češnjaka
žličica začina od sušenog povrća
100 ml bijelog vina
100 g vrhnja za šlag ili za kuhanje
200 g kratke tjestenine (najbolje svježe)
pola vezice bosiljka
60 g ribanog parmezana
prstohvat soli i papra

Postupak:
Odrežite krajeve šparoga i narežite ih na tri dijela. U loncu zakuhajte 400 ml vode s prstohvatom soli i maslinovim uljem. Dodajte bijelo vino, sušeno povrće i vrhnje. Pustite da zakuha. Ubacite tjesteninu i šparoge pa kuhajte 10 minuta dok tjestenina ne bude al dente.
Otkinite listiće bosiljka sa stabljike i grubo nasjeckajte. Parmezan sitno naribajte. Tjesteninu začinite solju i paprom te umiješajte ribani parmezan i nasjeckani češnjak. Rasporedite tjesteninu na tanjure i pospite bosiljkom.
Foto: Instagram