Iako se jabuke mogu kupiti tijekom cijele godine, malo tko se neće složiti da su ipak najslađe one jesenske. Mnogima omiljena voćka sjajna je baza za pripremu raznovrsnih deserata za koje ne trebate biti maher u kuhinji – baš poput sočnog kolača od jabuka i kave…
Jabuka obiluje vitaminima i pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava. Prema brojnim istraživanjima, ova voćka može smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara pa je valja redovito konzumirati.
Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama nalaze u lako iskoristivom obliku. Usto, ova namirnica koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Ako vam se jede nešto slatko, a da nije komplicirano za pripremu, počastite se brzinskim kolačem. U nastavku donosimo recept za desert u kojem se jabuke spajaju s kavom, cimetom i vanilijom.
RECEPT
Sastojci (kalup promjera oko 26 cm):
80 ml espressa
5 žličica instant kave
žličica cimeta
žličica ekstrakta vanilije
5 jabuka
2 žlice limunovog soka
280 g brašna
3 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
150 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
4 jaja
šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C (gornji i donji grijač). Pomiješajte vrući espresso s tri žličice instant kave. Ogulite četiri jabuke, narežite ih na osmine, izvadite im jezgru i pomiješajte s polovicom limunovog soka. Zadnju jabuku ogulite, krupno naribajte i pomiješajte s preostalim limunovim sokom.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli. U mužaru zdrobite dvije žličice instant kave i pomiješajte ih s dvije žlice šećera. U drugoj posudi umiksajte maslac s preostalim šećerom oko pet minuta pa postupno umiješajte jaja. Ubacite vaniliju i cimet.
Umiješajte brašno u tijesto i dodajte ohlađeni espresso s naribanom jabukom. Tijesto izlijte u kalup, po vrhu rasporedite ploške jabuke, lagano ih utisnite u i pospite smjesom od kave i šećera. Pecite kolač oko 45 minuta. Prije posluživanja, pospite ga šećerom u prahu.
Foto: Instagram