Ljetne večeri donose želju za jelima koja su istovremeno lagana, a bogata okusima, jednostavna za pripremu, ali dovoljno posebna da oduševe i najzahtjevnije nepce. Upravo takav je ovaj recept za kozice na azijski način s neodoljivim umakom od meda i češnjaka…
Ne morate biti profesionalni kuhar da biste pripremili ove ukusne kozice na tavi. Ovo jelo idealno je za užurbane dane, ali i posebne prilike kada želite goste iznenaditi autentičnim orijentalnim dodirom u dnevnoj kuhinji.
U umaku se spajaju soja sos, med, češnjak, rižin ocat i sezamovo ulje koji zajedno tvore pravu umami rapsodiju. Poslužite kozice uz omiljene priloge, poput riže, rezanaca ili kuhanog povrća i dodajte malo limete, svježeg začinskog bilja ili hrskavog tostiranog sezama.
Pogledajte VIDEO:
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
2 žlice maslaca
2 žličice sezamovog ulja
2 režnja ribanog ili sitno nasjeckanog češnjaka
žličica ribanog svježeg đumbira
1/4 šalice meda
2 žlice soja s umaka
žlica rižinog octa
prstohvat soli i papra
450 g velikih kozica (očišćenih i bez crijeva)
View this post on Instagram
Postupak:
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac i sezamovo ulje. Dodajte češnjak i đumbir pa kuhajte uz stalno miješanje dok ne zamirišu, otprilike 30 sekundi. Dodajte med, soja sos i rižin ocat. Kratko kuhajte dok se umak ne zgusne i počne pjeniti. Dodajte sol i papar.
Prelijte umak u zdjelu, ali nemojte brisati tavu. Poredajte kozice u tavu u jednom sloju. Pecite na srednje jakoj vatri oko minutu sa svake strane. Ovisno o veličini, možda će trebati koja minuta više. Prelijte umak preko kozica i kuhajte još minutu uz lagano miješanje da se potpuno oblože.
Foto / Video: Instagram