Postoji nešto neodoljivo u desertima koji mirišu na maslac, šećer i cimet. Toplina tih mirisa uvijek priziva osjećaj doma i jednostavnog zadovoljstva, posebice tijekom hladnih dana. Upravo takve su ove kocke od cimeta, mekan i mirisan kolač koji se priprema brzo i još brže nestaje sa stola…
Neodoljive kocke od cimeta donose pravu raskoš u jednom zalogaju – bogatu teksuru, sočnost i hrskavu koricu od šećera. Priprema traje 15-ak minuta, a pečenje oko pola sata pa su idealne za dane kada vam se ne da dugo stajati u kuhinji zbog deserta.
Jednako su ukusne dok su još blago tople kao i potpuno ohlađene, a savršeno se slažu uz šalicu vruće kave ili čaja. Možete ih dodatno obogatiti kuglicom sladoleda od vanilije ili otopljenom bijelom čokoladom za još bogatiji okus.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
230 g otopljenog maslaca
200 g smeđeg šećera
100 g bijelog šećera
2 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
250 g glatkog brašna
žličica praška za pecivo
pola žličice soli
2 žličice cimeta
za posip: 50 g šećera + žličica cimeta
View this post on Instagram
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite pravokutni kalup papirom za pečenje. U zdjeli pjenjačom pomiješajte otopljeni maslac i šećere da dobijete glatku smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije pa dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli sjedinite brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Suhe sastojke postupno dodajte mokrima, miješajući samo dok se ne povežu u jednoličnu smjesu. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i poravnajte površinu špatulom.
Pomiješajte šećer i cimet za posip pa ravnomjerno rasporedite po vrhu tijesta. Pecite 25-30 minuta, dok rubovi ne postanu zlatnosmeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe gotovo suha, s tek nekoliko mrvica. Ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu pa narežite na kvadrate.
Foto: Instagram