Uskrs se polako bliži, a s njime i planiranje blagdanskog jelovnika. Uz tradicionalnu hranu, poput šunke u kruhu, kuhanih jaja i svježeg sira, na stolu se mora naći i nešto slatko. Ako još nemate ideju za desert, predlažemo medene uskrsne zečiće koji će oduševiti i male i velike…
Već ste odlučili što ćete pripremati za uskrsni ručak, ali ne znate što poslužiti kao desert? Internet vrvi od maštovitih slastica koje osvajaju i izgledom i okusom – poput peciva u obliku zečića. Priprema nije zahtjevna, a rezultat će osvojiti i one najtvrđeg srca. Recept potražite u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
550 g brašna
kockica kvasca
2 žlice meda
10 žlica šećera
300 ml mlakog mlijeka
2 žumanjka
prstohvat soli
60 g omekšalog maslaca
2 bjelanjka
Za ukrašavanje:
150 g šećera u prahu
2-3 žlice limunovog soka
100 g mliječne čokolade
50 g granuliranog šećera
Postupak:
Pomiješajte kvasac s dvije žličice šećera da se potpuno otopi. Smjesu dodajte mlakom mlijeku i pustite da stoji 5-10 minuta kako bi se malo zapjenila. U većoj posudi sjedinite brašno, med, šećer, kvasac, sol i žumanjke. Mijesite tijesto oko pet minuta.
Pokrijte i ostavite da se diže na toplom oko pola sata. Tijesto ponovno premijesite na pobrašnjenu radnu površinu pa ga podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki komad ponovno prepolovite. Od jednog tijela oblikujte kuglu i stavite je na lim za pečenje.
Drugi dio tijesta ponovno prepolovite i razvaljajte u male trake kako biste oblikovali zečje uši. Prethodno napravljenoj kuglici prilijepite uši da kreirate glavu zečića. Ponovite postupak s preostalim tijestom i ostavite da se diže još desetak minuta.
Zagrijte pećnicu na 175°C. Umutite bjelanjke sa žličicom vode i njima namažite lica zečića. Pecite 15-20 minuta, odnosno dok ne porumene. Napravite glazuru od šećera u prahu i limunovog soka te je prebacite u slastičarsku vrećicu. Nacrtajte oči, uši i njuškice kao na fotografiji. S otopljenom čokoladom nacrtajte zjenice i brkove.
Foto: Instagram