Priprema mini pita sa sezonskim voćem možda će od vas tražiti malo više vremena nego što to zahtijevaju neke druge slastice, ali oduševljenje (i zazubice!) koje izazivaju definitivno je vrijedno nešto duže pripreme. Slatke košarice punjene božanstvenom kremom i super zdravim bobičastim voćem toliko će vas osvojiti da nećete moći pojesti samo jednu…
Bobičasto voće svojim sočnim, mekanim i ukusnim plodovima daje raznovrstan izvor prirodnih vitamina, minerala i enzima.
Osobama koje žele smanjiti tjelesnu težinu preporučuje se uvrstiti niskokalorično bobičasto voće koje je bogato biološki vrijednim tvarima, važnima za regulaciju metabolizma.
Borovnice, maline, kupine, šumske jagode, ribiz i brusnice bogati su biljnim fenolima, osobito flavonoidima koji sadrže antioksidanse i jačaju imunološki sustav.
Sezonske bobice ujedno su odlična baza za spravljanje raznih slastica, a ovog vikenda dodajte ih šarmantnim košaricama s kremom od vanilije.
RECEPT:
Za tijesto:
330 g pšeničnog bijelog brašna
40 g badema
2 žlice šećera
240 g maslaca
sol
3 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja
Za kremu:
300 ml mlijeka
1 štapić vanilije
90 g šećera
4 žumanjka
30 g brašna
bobičasto voće
maslac
Postupak:
Stavite brašno, bademe, sol i šećer u blender. Dodajte maslac i promiješajte dok ne dobijete grudice. Umiješajte žumanjke i dvije žlice vrhnja. Još promiješajte u blenderu. Izvadite tijesto iz blendera pa napravite dvije plosnate kugle, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 180°c. Oblikujte košarice i pecite oko 30 minuta. Izvadite i ohladite. Za kremu pomiješajte mlijeko i vaniliju u dubljoj tavi ili lončiću. Kuhajte na visokoj temperaturi dok ne zavrije.
U drugoj posudi istucite jaja i šećer. Kad se zgusne, dodajte brašno. U posudu dodajte mješavinu jaja i mlijeka uz miješanje.
Vratite na vatru i kuhajte na umjerenoj vatri. Izvadite štapić vanilije. Umiješajte maslac i promiješajte pa ohladite. Stavite kremu u košarice i pospite voćem. Zapamtite, svaka komponenta prije sastavljanja treba biti dobro ohlađena.
Foto: Instagram