Prije nekoliko godina ukusne germknedle postale su prave zvijezde adventskih kućica, a popularnost im ni ovih blagdana ne opada. Ako su vas oduševile one u režiji vještih kuhara na štandovima, probajte ih napraviti sami i ostaviti sve ukućane i goste bez daha. Provjereno dobar recept za fine i meke germknedle s preljevom od vanilije donosimo u nastavku…
Germknödel, kod nas poznatije kao germknedle tradicionalna su poslastica Austrijanaca i Nijemaca, po čemu su i dobile naziv. Riječ je o slatkim ‘lopticama’ u umaku od vanilije koje su često dio gastronomske ponude na raznim skijalištima, a odnedavno i adventskim kućicama.
Malo je onih koji su uspjeli odoljeti zovu ovog kremastog i sočnog deserta, bilo smrznutih kupovnih ili onih na štandovima. Ako vam je sama pomisao na germknedle izmamila zazubice, u nastavku donosimo jednostavan recept koji vrijedi isprobati.
RECEPT
Za tijesto:
700 g glatkog brašna
1 instant kvasac
200 ml toplog mlijeka
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica šećera
naribana korica 1 limuna
2 žlice ulja
pekmez od šljiva za punjenje
Za preljev i posip:
200 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica arome vanilije
1 žlica gustina
mljeveni mak i šećer u prahu
Postupak:
Instant kvasac pomiješajte s brašnom, šećerom i soli. Dodajte jaje, mlijeko i limunovu koricu pa zamijesite glatko tijesto i ostavite ga sat vremena na toplom mjestu da se diže.
Tijesto podijelite na pet jednakih dijelova, oblikuje knedle i napunite ih pekmezom. Tijesto dobro prilijepite prstima kako pekmez nebi iscurio van. Knedle kuhajte u kipućoj, malo posoljenoj vodi 15-20 minuta.
U lonac stavite maksimalno dvije knedle odjednom i kuhajte ih poklopljene na laganoj vatri. Dok se knedle kuhaju, pripremite umak. Gustin razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka i slatko vrhnje s dodatkom šećera i arome vanilije stavite kuhati.
U vrelo mlijeko ulijte gustin i kratko prokuhajte kremu. Germ knedlu stavite u duboki tanjur, prelijte pripremljenim vrućim umakom i pospite mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu.
Foto: Instagram